Er der guld at hente blandt vækstbørsernes billigste aktier? Vi har her set nærmere på de fem selskaber i Danmark med den laveste markedsværdi, og der er umiddelbart noget gyldent iblandt dem.
Med en markedsværdi på DKK 17 mio. er Monsenso den danske vækstbørsaktie med den laveste værdi, efterfulgt af Enalyzer, (DKK 18M), Happy Helper (DKK 21M), Nexcom (DKK 25M) og Conferize (DKK 26M). De er alle p.t. oppe rent kursmæssigt i forhold til aktiernes lavpunkt de seneste 12 måneder – i niveauet 37-102%, så hvor er der mere at hente for investorerne – og hvornår?
Kursudvikling for de 5 selskaber år til dato (Baseret på lukkekurs)
Monsenso – Det ser svært ud for væksten
Monsenso (Kurs 0,75) har været ramt af den klassiske IPO-dødsspiral. Monsenso har ikke leveret de ved IPO lovede resultater og har derfor skulle hente kapital tidligere end estimeret og uden backup fra gode resultater. Effekten er en faldende aktiekurs, der accelereres af forventningen om et offentlig udbud til en væsentlig rabat og endelige et offentligt udbud til en stor rabat til den allerede meget lave aktiekurs. Dertil et offentligt udbud til kurs DKK 1,30 der kun opnåede 2/3-tegning af maksimumudbuddet (netto DKK 10 mio.) og det med støtte fra en udbudsgaranti, der typisk og som også i dette tilfælde medførte et efterfølgende kursfald. Med en forventet omsætning i år i niveauet DKK 9 mio. (DKK 8 mio. i 2021) er aktien relativ billig, men uden udsigt til den store vækst, er et opkøbstilbud fra en anden aktør inden for sundhedssektoren formentlig den største kurstrigger.
Enalyzer – Et opkøb på vej?
Enalyzer (Kurs 4,64), der sælger online spørgeundersøgelser, er et af de gamle selskaber på First North. Omsætningsvæksten har været fraværende, ved en omsætning i niveauet DKK 25 mio., men resultat efter skat har typisk været positiv om end under DKK 1 mio. Efter aflæggelse af årsregnskabet i marts, hvor der var fremgang i omsætning og indtjening år/år og hvor der forventedes fortsat vækst, er aktiekursen steget 25%. Resultaterne i sig selv retfærdiggør formentlig ikke en markedsværdi på DKK 18 mio., trods ARR på DKK 15 mio. men med 135.000 kunder, heraf 8% betalende, salg i fire lande, og et meget skalerbart produkt, er Enalyzer en oplagt opkøbskandidat med Polaris’ aktuelle køb af Esoft Systems, der har en omsætning i niveau med Enalyzer, men som blev afnoteret i 2020, vil kapitalfonde være oplagte opkøbskandidater til Enalyzer.
Se også: Ikke alle danske vækstaktier er blevet presset – se hvilke som har positive afkast
Happy Helper – mulighed på sigt
Happy Helper (Kurs 2,72) har været særligt hårdt ramt af covid-19 med både mangel på kunder og medarbejdere til at udføre rengøringsopgaverne. Det seneste halvårsregnskab (2021/22) viste stadig ingen vækst, men derimod et omsætningsfald på 42% til DKK 2,6 mio. og den seneste opgørelse af aktiviteterne for maj måned viste fortsat fald. Med en EBITDA guidance for helåret på DKK -1 til -2 mio. og en kontantbeholdning 28. februar på DKK 1,4 mio. skal selskabet have tilført kapital for at overleve. Aktien handler derfor formentlig med en konkursrabat, og da eventuel kapital kan ske ved et offentligudbud med en væsentlig rabat til den aktuelle værdi, er der en væsentlig risiko for yderligere kursfald på den korte bane. Vi ser derfor tidligst kursfremgang efter afklaring af kapitalforholdene.
Nexcom – Enten, eller
Nexcom (Kurs 2,27) er endnu et af selskaberne, der ikke har opnået den forventede vækst. Opstartsvanskeligheder i USA, der blev forværret at covid-19 har medført, at Nexcom mindst er et halvt år efter planen. Det medførte behov for yderligere kapital før end forventet, der blev skaffet gennem et konvertibelt lån. Det lån forfalder ultimo juni 2022 og uden en kapitaltilførsel inden, vil lånet blive konverteret med meget stor risiko for et kursfald til følge. Med ARR på DKK 8 mio. og en forventet omsætningsvækst i år på 60%, der blev fasthold i den seneste kvartalsrapport, samt ingen churn de seneste 10 år, ser vi gode udsigter for en meget positiv kursudvikling når og hvis, den annoncerede kapitaltilførsel gennemføres inden 1. juli i år.
Se også: Kapital Partners Nexcom investeringscase: Danmarks billigste SaaS-aktie
Conferize – Et interessant hamskifte
Conferize (Kurs 0,13) har opgivet at videreføre sin oprindelige aktiviteter inden for eventsoftware og har via en reverse merger erhvervet start-up selskabet Suubz ApS, der udbyder B2C-produkter via abonnement. Opkøbet skete til en værdi på DKK 8 mio. mod udstedelse af aktier til DKK 0,10. En samlet værdi af Conferize nu på DKK 26 mio. synes derfor umiddelbart høj. Bag Suubz står Nicolai Bille Krogh, der var meget succesfuld med gavekortselskabet GoDream. På den lange bane ser vi derfor interessante muligheder for Conferize, som også kan omsættes til en positiv kursudvikling, såfremt Nasdaq godkender hamskiftet og hvis selskabet formår at kommunikere med aktiemarkedet, hvor stort set alle tidligere reverse mergers har fejlet.