Vækstaktiernes afkast er nu på niveau med large cap, men Norden halter. Men spil, VR og grøn energi steg op til 99% på stærke regnskaber

I sidste uge var der flere selskaber inden for spilbranchen, som steg efter positive regnskabsrapporter. Ligeledes var det endnu en uge, hvor Thomson Reuters Venture Capital Index lagde yderligere afstand til vækstbørserne i Norden, og nu tangerer large cap performance. Interessen for vækstselskaberne er tilbage, spørgsmålet er, hvornår den også for alvor er det for de nordiske?

I sidste uge steg KPNGX-indekset over alle nordiske vækstbørsaktier 0,9% til kurs 87,37, mens Thomson Reuters Venture Capital Index (TRVCI) steg hele 4,7%. Det svenske S30-indekset steg med 2,3%, mens det danske C25-indeks modsat de øvrige indeks havde en sløj uge med et fald på 0,9%. KPNGX-indekset har underperformet ift. både TRVCI-indekset samt C25- og S30-indekset det seneste år.

KPNGX-indekset består af alle aktierne på de nordiske vækstbørser, mens TRVCI-indekset forsøger at replikere venturemiljøet i USA. Siden årets start har TRVCI-indekset dog massivt outperformet KPNGX-indekset. Således har KPNGX-indekset leveret et afkast på -3,4%, mens TRCVI-indekset har leveret et afkast på 17,6%, selvom selskaberne i begge indeks har mange lighedstegn. Der er derfor endnu ikke nogen tegn på, at vækstbørsmarkedet generelt er på vej med en positiv vending.

Læs mere: CEO-ophør vil give stilstand i Ekobot

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Den nordiske aktiestemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling var på 31-45% på tværs af Kapital Partners indeks, hvor størstedelen af aktierne således leverede et negativt afkast. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 404 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens kun 15 af 50 aktier på First North Danmark (KPFNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 127 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle Kapital Partners aktie- og investeringscases her

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Transferator AB (99%) (Nordnet) er et investeringsselskab, der investerer i unoterede og børsnoterede vækstvirksomheder. Selskabet investerer i en række brancher på det nordiske marked og er primært aktiv inden for spilbranchen. Transferator har tidligere haft ejerskab i bl.a. Mr Green. I løbet af ugen præsenterede selskabet sin årsrapport med en omsætning på 55 MSEK og 3,5 MSEK på bundlinjen. Aktien er steget 165% det seneste år, og har en markedsværdi på 248 MSEK.

Alternus Energy (56%) (Nordnet) ejer, udvikler og forvalter solcelleparker. Virksomheden samarbejder med både lokale og internationale udviklingspartnere, som leverer pipelines af nye projekter til erhvervelse og opførelse af nye solcelleparker. Aktien er faldet 59% det seneste år, og har en markedsværdi på 132 MNOK.

Angler Gaming PLC (39%) (Nordnet) er et investeringsselskab, der investerer i forskellige spilvirksomheder, der driver spilplatforme via internettet. Det meste af spiludbuddet findes inden for casinospil, hvor Angler Gaming administrerer og styrer hvert enkelt selskab. Selskabet fokuserer især på mindre nichevirksomheder med potentiale for langsigtet vækst. Selskabet steg efter præsentation af Q1 resultaterne med en omsætning på 9,4 MEUR og 1,1 MEUR på bundlinjen. Aktien er steget 13% det seneste år, og har en markedsværdi på 349MSEK.

Læs mere: Guidance for 2022/2023 fastholdes trods skuffende H1 2022/2023 fra cannabis healthcare-selskabet CS Medica

Kursudviklingen for Transferator AB, Alternus Energy og Angler Gaming det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset faldt 0,9% i sidste uge til kurs 82,11. Det seneste år har indekset leveret et negativt afkast på 15%, og det har underperformed relativt til S30- og C25-indekset, mens det dog har outperformet de øvrige nordiske vækstbørser (KPNGX). KPFNDK er faldet måned for måned i 2023, mens de øvrige indeks har genvundet tabt terræn fra 2022.

Læs også: Årsregnskab uden triggers, men de kan komme meget snart for dansk AgTech robotselskabet Ekobot

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

IT-selskabet Dataproces Group A/S blev ugens vinder med en stigning på 12% i en uge, hvor de ansatte en ny CEO. Selskabet blev efterfulgt af diagnostikselskabet ViroGates A/S med en stigning på 8%. I bunden er Valuer Holding A/S, hvor også Stenocare A/S, Brain+ A/S, Scape Technologies A/S samt Conferize A/S blandede sig med fald på over 10%. Særligt Alefarm Brewing A/S, Scape Technologies A/S, Scandinavian Medical Solutions A/S og Decideact A/S er kommet rigtig godt afsted i 2023 med stigninger 61-79% år-til-dato, hvilket har bidraget positivt til gennemsnitsafkastet i år på 3,3% for de danske First North selskaber.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) steg 1,7%, og det står nu i kurs 78,79. Det seneste år har indekset performet meget lig KPNGX-indekset, mens der har været væsentlig underperformance sammenlignet med S30- og C25-indekset. Promore Pharma AB (37%), Surgical Science Sweden AB (34%) samt Patientsky Group AS (32%) udgjorde top 3. I den modsatte ende var Pharmacolog I Uppsala AB, der faldt med 70%.

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev: Danish Bioetch Weekly, hvor vi følger alle de børsnoterede, danske biotekselskaber i ind- og udland. Se seneste udgave her. Du kan tilmelde dig nyhedbrevet her.

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

KPHC-indekset inkluderer alle nordiske healthcareaktier. Det vil sige både Novo Nordisk samt f.eks. Biosergen, CS Medica og Curasight.

Læs også: Investeringscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Promore Pharma AB (37%) (Nordnet) er en svensk biofarmaceutisk virksomhed. Virksomheden er fokuseret på udvikling af peptidbaserede lægemidler, herunder behandling af sårbehandling. Produkterne kan f.eks. anvendes til behandling af senerstatning, venøse bensår, diabetiske fodsår og andre kroniske sår. Aktien er faldet 64% i år, og har en markedsværdi på 16 MSEK.

Surgical Science Sweden AB (34%) (Nordnet) udvikler VR-simulatorer inden for kirurgi. Simulatorerne består af både hardware og software, der anvendes til uddannelse og personlig udvikling af kirurger. Hardwaren simulerer forskellige kirurgiske procedurer, der primært anvendes inden for kikkertkirurgi og endoskopi. Visionen er at styrke kompetencen inden for kirurgi og skabe forudsætninger for bedre behandlinger. Aktien er steget 53% i år, og har en markedsværdi på SEK 13,3 mia. Det er altså et af de største selskaber på vækstbørserne. Selskabet steg ovenpå et stærkt regnskab med en omsætning i kvartalet på 229 MSEK og et resultat på 49 MSEK.

Patientsky Group AS / CodeLab Capital AS (32%) (Nordnet) er blevet overtaget via en reverse merger af CodeLab og fik i løbet af ugen godkendt et navneskifte til CodeLab Capital AS. Aktien er faldet 53% i år, og har en markedsværdi på 132 MNOK.

Læs mere: Fremgang i pipelinen og kurtriggere rundt om hjørnet

Kursudviklingen for Promore Pharma AB, Surgical Science Sweden AB og Patientsky Group AS det seneste år

Nyt nyhedsbrev fra Kapital Partner: Danish Biotech Weekly

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev, hvor vi følger dansk biotek tæt. Vi holder dig opdateret på selskabernes nyhedsflow, nye børsnoteringer, studieresultater mv. Vi følger store som små selskaber i både ind- og udland. Eksempelvis følger vi Curasight A/S, Biosergen AB og Genmab A/S.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email