SVB-krakket giver større volatilitet på vækstbørserne og 3 healthcare-aktier helt i front

Det blev en endnu hård uge for både de nordiske vækstbørser og de større aktieindeks i kølvandet på krakket af Silicon Valley Bank. Bemærkelsesværdigt endte Thomson Reuters Venture Index dog med at stige. Tre healthcare aktier lagde sig i front med store kursstigninger, men generelt leverede en lang række selskaber store kursmæssige stigninger og fald uden reelle selskabsspecifikke nyheder.

Aktierne på de nordiske vækstbørser (Kapital Partner Nordic Growth Exchanges Index/ KPNGX) gennemgik endnu en hård uge med et fald 2,9% i sidste uge, mens Thomson Reuters Venture Index bemærkelsesværdigt steg 1,8% i en uge præget af markedsuro efter SVB-krakket i USA. KPNGX-indekset står nu i kurs 89,77, men har fortsat klaret sig bedre end Venture-indekset. Det danske C25-indeks faldt 2,4%, mens det svenske S30-indeks virkelig fik kursklø med et fald på 4,7%. KPNGX-indekset fik en god start på 2023, men indekset er nu faldet tilbage igen efter et par ugers markedsuro og er ca. i niveauet fra oktober 2022 og vækstbørsselskaberne har således underperformet i forhold til de skandinaviske largecaps.

Læs mere: Combineering solgt i milliardhandel – flere selskaber kan være på vej

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

En negativ nordiske stemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling den seneste uge var under en tredjedel på tværs af Kapital Partners indeks. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 265 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens 16 af 50 aktier på First North Danmark (FNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 85 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast. Det har med andre ord været en uge, hvor langt størstedelen af aktier har været under pres.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle investeringscases her

De 3 bedst aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

De nordiske vækstbørser viste i den seneste uge, at selvom der er generel markedsuro, så er der altid mulighed for stock-picking, hvor store kursvindere kan findes uge efter uge. I sidste uge var det svenske healthcare-aktier, der tog alle podiepladserne.

Phase Holographic Imaging AB (81%) (Nordnet) udvikler instrumenter og software til tidsforløbs-cytometri, som er en teknik til karakterisering af celler. Produkterne anvendes til kvantitativ langtidsanalyse af dynamikken i levende celler, hvilket er særlig vigtigt inden for kræftforskning samt til behandling af inflammatoriske og autoimmune sygdomme. Produkterne sælges globalt gennem selskabets distributører. Phase Holographic Imaging AB er steget kraftigt de seneste 1-2 uger efter schweiziske Altium har købt 11,8% af aktierne i selskabet.

Aegirbio AB (52%) (Nordnet) er en svensk diagnostikvirksomhed, der gennem sin unikke patenterede teknologiplatform tilbyder test til overvågning og optimering af doseringen af biologiske lægemidler. Biologiske lægemidler er det hurtigst voksende segment i lægemiddelindustrien – en fjerdedel af alle lægemidler forventes at være biologiske lægemidler i 2020. Samtidig varierer lægemiddelniveauerne enormt (op til 100 gange) hos patienter, der modtager standarddoser af biologiske lægemidler.

Calliditas Therapeutics AB (37%) (Nordnet) har specialiseret sig i forskning og udvikling af medicinske produkter, især til behandling af nyre- og leversygdomme. Eksempler på specialiserede områder omfatter pladecellekarcinom, autoimmun hepatitis og nefropati. Stigningen sker efter positive fase 3 resultater med selskabets lead-candidate Nefecon. Aktien har klaret sig fonuftigt i år, og med den senste kursudvikling, er aktien oppe i næsten 50% i år.

Læs mere: Det globale fødevaremarked vokser – 4 selskaber er klar med løsninger som også kan gavne investorer

Kursudviklingen for Phase Holographic Imaging AB, Aegirbio AB og Calliditas Therapeutics AB det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset faldt 1,7% i sidste uge. KPFNDK-indekset står nu i kurs 86,52 og har underperformet relativt til C25-indekset og S30-indekset det seneste år, mens det har klaret sig bedre end de samlede nordiske vækstbørser samt TR Venture Capital Index.

Læs også: Den store vækst fortsætter for Mdundo

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

Monsenso A/S blev ugens vinder efter en stigning på 34% uden selskabsspecifikke nyheder, men er i gang med en fortegningsemission til kurs 0,345 og aktien sluttede ugen i kurs 0,42. Relesys A/S og Risma Systems A/S fulgte efter med stigninger på hhv. 17% og 15%. I den modsatte ende var Fastpasscorp A/S med et fald på 31%. En interessant detalje ved sidste uges selskaber i top og bund er, at de hverken præsenterede regnskab eller andre nyheder, der kan forklare de store stigninger og fald. År-til-dato har Scape Technologies A/S lagt sig i toppen, mens Hydract A/S er kommet værst afsted.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) faldt 3,8% i sidste uge, og står nu i kurs 78,35. Indekset har underperformet ift. vækstbørserne (KPNGX) samt C25- og S30-indekset. Førnævnte Phase Holographic Imaging AB (81%), Aegirbio AB (52%) og Calliditas Therapeutics AB (37%) udgjorde top 3. Der kan læses nærmere om de tre selskaber i længere oppe i artiklen, da de samtidigt blev de bedst performende aktier i sidste uge på de samlede vækstbørser. I den modsatte ende var SoftOx Solutions AS med et fald på 41%

Læs mere: Succes med fase 1 studie er kurstrigger og styrker Biosergens vej mod blockbuster lægemiddel

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

Læs også: Investerngscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

Udviklingen for dansk biotek

I sidste uge lagde Genmab A/S sig i front med en mindre stigning på 2%. Modsat lå IO Biotech, som præsenterede årsregnskab, i bunden efterfulgt af Forward Pharma A/S samt CS Medica A/S uden selskabsspecifikke nyheder. Der er meget klassisk for biotekselskaber med store kursmæssige stigninger og fald uden reelle nyheder – men snarere på forventningen om, hvad der kommer til at ske af f.eks. resultater fra kliniske studier. Derfor er det vigtigt at holde øje med, hvornår potentielle kurstriggere indtræffer, da det er med til at trække aktiekurserne op og ned. Læs nærmere om netop kurstriggere for bl.a. CS Medica A/S, Curasight A/S og Biosergen AB på linket nedenfor.

Læs mere: Investeringscases med oversigt over kurstriggere

Oversigten viser danske biotekselskaber i både ind- og udland.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email