Dansk robotaktie sigter mod notering på hovedbørsen i 2023

De nordiske aktieindeks var overvejende positive med flere gengangere i ugens top 3. Derudover forbereder et dansk robotselskab en notering på hovedbørsen i København i 2023 efter en private placement på ca. 27 MDKK.

Aktierne på de nordiske vækstbørser (Kapital Partner Nordic Growth Exchanges Index/ KPNGX) steg 0,4% i sidste uge. De større nordiske indeks steg en anelse mere, hvor det svenske S30-indeks steg 1,4%, mens det danske C25-indeks steg 1,9%.

Siden 1. januar 2020 har KPNGX-indekset leveret et negativt afkast på 8%. Til sammenligning har det svenske S30-indeks og det danske C25-indeks leveret et positivt afkast på 19-34%. Derudover har S30-indekset og C25-indekset klaret sig bedre igennem 2022 end KPNGX-indekset.

Udviklingen i KPNGX-indekset siden 01.01.2020

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Den nordiske stemning

Særligt aktierne på First North Danmark havde modvind i sidste uge, hvor kun 14 af 51 aktier steg. På tværs af de nordiske vækstbørser leverede 393 ud af 908 aktier et positivt afkast, mens 134 ud af 293 nordiske healthcare-aktier steg. Både indekset for de nordiske vækstbørser (KPNGX) og nordisk healthcare (KPHC) steg ellers i sidste uge, hvilket viser, at det er et mindretal af aktier, der formår at hive indeksene op.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle investeringscases her

Blandede sektorafkast i ugens løb

Basic materials blev ugens vinder med en stigning på 5,7%. I modsatte ende faldt utilities 5,1%, hvilket er bemærkelsesværdigt taget sektorens lave volatilitet in mente. Siden årets start er utilties faldet 41% kun overgået af consumer cyclicals og healthcare. Årets bedstperformende sektor er fortsat energisektoren (-2,9%) som følge af energikrisen.

Læs mere om 4 aktier indenfor energisektoren: Energikrise står for døren – her er 4 interessante aktier indenfor den grønne omstilling

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Svenska Aerogel Holding AB (+121%) (Nordnet) udvikler løsninger til isolering, maling og overfladelag. Selskabets løsninger er baseret på et alternativ til aerogel, som er en gel, der er fyldt med luft og anvendes til gasfiltrering og isolering. Aerogel er dog meget dyrt, hvorfor Svenska Aerogels løsning er interessant, da deres alternativ kan produceres 70-90% billigere.

Det er 2. gang i år, at Svenska Aerogel Holding AB er den bedst performende aktie på de nordiske vækstbørser. Der var ingen selskabsspecifikke nyheder i ugens løb, der forsagede stigningen. Alene fredag steg aktien 75% på basis af en handlet værdi af 6,9 MSEK, mens selskabet har en børsværdi på 123 MSEK. Aktien er faldet 22% i år, og er de seneste 3 år faldet mere end 90%.

Kursudviklingen for Svenska Aerogel Holding AB år-til-dato

LL Lucky Games AB (+76%) (Nordnet) udvikler casino slotspil. Virksomheden har udviklet 50 spil, og de opererer på verdensplan gennem aftaler med mere end 400 spiloperatører. LL Lucky Games er et relativt nyt selskab, som blev grundlagt 2019.

Aktien steg efter en aftale med en ledende spiloperatør i Mexico med mere end 500.000 kunder, hvor LL Lucky Games’ slotspil fremover kan spilles. Aktien er faldet 64% år til dato, og har en børsværdi på 61 MSEK.

Læs mere: Gamingsektoren er begyndt a røre på sig igen

Kursudviklingen for LL Lucky Games AB år-til-dato

CirChem AB (+55%) (Nordnet) har specialiseret sig i genanvendelse og rensning af opløsningsmidler. Opløsningsmidlerne sælges enten tilbage til industrien eller genbruges til at fremstille andre produkter som f.eks. vaskemiddel. CirChem har et genbrugsanlæg i Vargön, og kunderne opererer primært indenfor industri og farmaci.

Circhem AB har også tidligere i år været den bedst performende aktie på de nordiske vækstbørser, hvilket også var tilfældet med Svenska Aerogel Holding AB. Aktien steg på basis af en 5-årig aftale med Stena Recycling for rensning af opløsningsmidler. Aftalen gør, at CirChem AB kan dække 80% af deres kapacitet ved genbrugsanlægget i Vargön. Aktien er faldet 68% i år, og har nu en børsværdi på 76 MSEK.

Kursudviklingen for CirChem AB år-til-dato

Tilmeld dig nyhedsbreve med investeringscases

Udviklingen på First North Danmark

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset faldt 0,5% i sidste uge. KPFNDK-indekset har underperformet relativt til C25-indekset med 5% i 2022. KPFNDK-indekset har dog klaret sig bedre end de flere af de mindre aktieindeks som KPNGX-indekset og TR Venture Capital Index i 2022. En af forklaringerne er dog, at KPFNDK-indekset peakede tidligere i løbet af 2021 end de øvrige indeks, hvilket kan ses på grafen nedenfor.

Læs også: Det er begivenhederne efter regnskabsperioden, der er de interessante

Udviklingen i KPFNDK-indekset siden 01.01.2020

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

Shape Robotics A/S blev ugens vinder efter en stigning på 31%. Scandinavian Medical Solutions A/S steg næsten tilsvarende med 30%. Begge selskaber har formået at levere postive afkast i niveauet 31-52% i 2022, hvilket må siges at være ganske flot – særligt taget det generelle marked i betragtning. Happy Helper A/S blev derimod ugens værst performende aktie med et fald på 17%. Det er dog fortsat Samesystem A/S, som har været den værst performende aktie på First North Danmark i år med et fald på 80%.

Læs også: Investeringscasen for Mdundo

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år til dato

Ugens bedst performende aktie på First North Danmark: Shape Robotics A/S

Shape Robotics A/S (31%) (Nordnet) har udviklet en modulær robotplatform, der bruges til uddannelsesmæssige formål inden for programmering og innovation. Produkterne sælges under eget mærk, hovedsageligt færdige, men brugeren kan også bygge deres robotter baseret på deres egne behov. Kunderne er bl.a. skoler og universiteter.

Shape Robotics A/S gennemførte i sidste uge en private placement, hvor selskabet modtog ca. 27 MDKK til kurs 13,5, mens aktien i skrivende stund er i kurs 18,2. Selskabet forbereder herudover at blive noteret på hovedbørsen i Danmark i 2023. Aktien er steget 52% år-til-dato, og har en børsværdi på 182 MDKK.

Læs nærmere om Nexcom: Et udfordrende kvartal har krævet handling

Kursudviklingen for Shape Robotics A/S år-til-dato

Ugens udvikling for de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC)har været hårdt ramt i 2022 med fald på 46%. I sidste uge steg KPHC-indekset indekset dog 0,9%, hvor Aino Health AB (37%), Pharmiva AB (33%) og OssDesign AB (33%) udgjorde top 3. Brighter AB klarede sig værst med et fald på 56%.

Læs også: Curasight fortsætter positiv udvikling af pipeline og mod flere kurstriggers

Udviklingen i KPHC-indekset siden 01.01.2020

KPHC-indekset indeholder alle børsnoterede healthcare-aktier i Norden.

Ugens bedst performende healthcare-aktie: Aino Health AB

Aino Health AB (37%) (Nordnet) er en førende leverandør af softwareløsninger for virksomheders sundhedsstyring. Virksomhedens tjenester reducerer sygefraværet, øger produktiviteten og medarbejderengagement ved at gøre sundhed og velvære til en integreret del af det daglige arbejde. Aktien steg efter en aftale med en førende produktionsvirksomhed. Aktien er steget 12% år-til-dato, og har en børsværdi på 36 MSEK.

Kursudviklingen for Aino Health AB år-til-dato vs. Kapital Partner Healthcare Index (KPHC)

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email