De nordiske vækstbørser fik kursklø i 2022 sammenlignet med large cap, men igen var vækstbørserne vært for spektakulære afkast for enkelaktier. Det generelt, store fald i værdiansættelserne på vækstbørserne giver oplagte muligheder for at købe aktier til attraktive værdiansættelser, men også blandt de 10 nordiske aktier, der har klaret sig bedst, er der gode afkast i vente. Dem ser vi nærmere på her.
2022 var et hårdt år for aktieinvestorer overalt. Helt typisk gik kursnedgangen i større grad ud over aktier med større risici, herunder vækstaktier, small cap og healthcare aktier. Således gav aktierne på de nordiske vækstbørser et markant dårligere afkast end large caps, der klarede sig igennem året uden større skræmmer. Dette ses af at Kapital Partners aktieindeks for de nordiske vækstbørser afsluttede året med et fald på 44%, Thomson-Reuters Venture indeks faldt 55%, mens C25-indekset og S30-indekset faldt 14-16%.
Udviklingen i KPNGX-indekset vs. Thomson-Reuters Venture indeks, C25-indekset og S30-indekset i 2022
Fortsat stock-picking territory
Fjerde kvartal i 2020 viste fremgang for large caps, mens kvartalet for vækstbørs- og ventureaktierne viste en flad udvikling. Det er fortsat alt for tidligt at tro på en generel positiv markedsudvikling, herunder særligt for small cap aktierne, der typisk en sen-cykliske i forhold til et opsving. De gode afkast skal derfor fortsat findes ved stock-picking.
109% – 765% i afkast – og danskere imellem
Selvom 2022’s topvækstbørsaktier havde en væsentlig lavere afkast end i 2021, havde de 10 bedste aktier et afkast mellem 109% og hele 765%. Selvom de fleste aktier på vækstbørserne er svenske selskaber, var det blandt top-10 tre danske selskaber. Topperformerne var fra energisektoren, men bland top-10 var der også de nu så udskældte tech-selskaber.
Selvom aktier allerede har leveret gode afkast, har vi fundet nogle, som vi ser et yderligere potentiale i.
Oversigt over de 10 bedst performende aktie på de nordiske vækstbørser i 2022
- ES Energy Save Holding AB (765%) (Nordnet) har specialiseret sig i udvikling af varmepumpeteknologi. Produkterne og de tilhørende systemer anvendes bl.a. til opvarmning af villaer samt til større erhvervsejendomme. I et år med høje elpriser har varmepumper vist sig som værende et en god investering. Selskabet har en markedsværdi på 1358 MSEK.
- Noram Drilling AS (541%) (Nordnet) ejer og driver en portefølje af elleve avancerede borerigge, der er opgraderet til at maksimere boreeffektiviteten i Permian Basin i Texas, som er det største olieproducerende område i Nordamerika. Selskabet har dermed nydt godt af høje oliepriser. Selskabet har en markedsværdi på 2450 MNOK.
- Waystream Holding AB (178%) (Nordnet) opererer i telekommunikationsindustrien og sælger f.eks. switchere og routere tilpasset til fibermarkedet, som hjælper teleoperatører med at udbyde hurtige tjeneste. Dertil ejer selskabet også egne fibernetværk. Selskabet har en markedsværdi på 591 MSEK.
- 5th Planet Games A/S (132%) (Nordnet) udvikler mobilspil. Selskabet er noteret i Norge med base i København. 5th Planet Games samarbejder med IP-titler som Tintins eventyr og LEGO samt sportsbrands som Cristiano Ronaldo. Dertil har selskabet sin egen IP-titel, Hugo. Selskabet modtog i 2022 en investering fra Skybound Entertainment på 66 MDKK. Selskabet har en markedsværdi på 487 MNOK.
- Aino Health (132%) (Nordnet) leverer softwareløsninger til virksomheder sundhedsstyring. Virksomhedens tjenester reducerer sygefravær, øger produktivitet og medarbejderengagement ved at gøre sundhed til en integreret del af det daglige arbejde. Selskabet har en markedsværdi på 56 MSEK.
- Teco 2030 ASA (129%) (Nordnet) opererer indenfor den maritime sektor. Selskabets produkter omfatter bl.a. systemer til rensning af udstødningsgas, vand og miljø. Selskabet har en markedsværdi på 1839 MNOK.
- Viking Supply Ships AB (124%) (Nordnet) er en førende udbyder af tjenester til offshore og isbrydning med aktiviteter primært i de arktiske områder. Selskabet driver også 5 svenske statsejede isbrydere. Selskabet har en markedsværdi på 1069 MSEK.
- Shape Robotics A/S (120%) (Nordnet) er et dansk selskab, som har udviklet en modulær robotplatform, som bruges til uddannelsesmæssige formål. Produkterne sælges under eget mærke og kunderne kan både købe færdige robotter eller bygge deres egne. Selskabet har en markedsværdi på 265 MDKK.
- Q Interline A/S (109%) (Nordnet) er et dansk selskab, der udvikler analytiske løsninger samt måleudstyr, der anvendes indenfor proces- og produktanalyser. Deres kunder findes indenfor fødevare-, lægemidler- og landbrugsindustrien. Selskabet har en markedsværdi på 109 MDKK.
- Samtrygg Group AB (109%) (Nordnet) driver en platform for fremleje af boliger. Samtrygg leverer bl.a. digitale kontrakter og foretager kontrol af kreditvurdering og adresse. Hertil tilbydes tillægstjenester som f.eks. slutrengøring. Forretningsidéen er at forenkle fremleje og reducere risikoen for svindel. Selskabet har en markedsværdi på 50 MSEK.
Her kan de positive tider (måske) fortsætte
Samtrygg Group AB er en markedsplads for boligudlejninger, hvor selskabet fungerer som mellemled til bl.a. at undgå svindel. Samtrygg modtager ca. 15% af lejeindtægterne, og fra Q1-Q3 2022 løb der 202 MSEK igennem selskabets markedsplads fra Q1-Q3 2022, hvor af 31 MSEK gik til Samtrygg med en vækst på 66% sammenlignet med Q1-Q3 2021. Ligeledes tjener selskabet penge om end det kun var 845.000 SEK i Q1-Q3 2022. Selskabet er interessant grundet den lave værdiansættelse på 50 MSEK sammenlignet med omsætningen på platformen samt de stærke netværkseffekter, som opbygges på platformen, når både udlejere og lejere er samlet et sted. En stærk markedsposition tillader selskabet at øge diverse fees ifm. udlejninger, som i sidste ende kan resultere i en øget indtjening.
Udviklingen for Samtrygg Group AB i 2022
Energy Save Holding AB tilbyder omkostningseffektive varmepumpesystemer til både private boliger samt større erhvervsejendomme med det formål at spare energi. Energy Save Holding rapporterede i seneste kvartal en omsætning på 109 MSEK med en vækst på 255% sammenlignet med samme kvartal 2021. Samtidigt leverede selskabet en solid indtjening på 16 MSEK i kvartalet, og har til sammenligning en værdiansættelse på 1358 MSEK. Selskabet befinder sig i et marked med strukturel tilvækst. Der er i dag installeret ca. 17 mio. varmepumper i EU, hvilket forventes at stige til 60 mio. i 2030. Selskabet mener selv, at de endda kan vokse hurtigere end markedet og derved tage markedsandele. Det interessante ved Energy Save Holding AB er, at de er i en kraftig vækstfase, formår at tjene penge og samtidigt har udsigt til at fortsætte den kraftige tilvækst i de kommende år.
Udviklingen for Energy Save Holding AB i 2022