Ugeafkast på over 100% til flere aktier – mere måske i vente

I sidste uge faldt de samlede vækstbørser endnu engang tilbage, mens de større indeks steg en smule. I toppen endte en række selskaber med stigninger på over 100%. Fælles for selskaberne er, at de har været hårdt presset det seneste år med risiko for konkurser, og seneste uges stigninger kommer på baggrund af tro på fortsat drift.

I sidste uge faldt KPNGX-indekset over alle nordiske vækstbørsaktier 0,2% til kurs 85,53. Vi har tidligere omtalt, at Thomson Reuters Venture Capital Index (TRVCI) har outperformet KPNGX massivt siden årets start, men TRVCI faldt ligeledes 0,2% i sidste uge. År-til-dato er TRVCI-indekset nu steget 22%, mens KPNGX-indekset er faldet 5,5%. Interessen for vækstselskaber er tilbage på globalt plan, men halter fortsat i Norden. C25-indekset steg 0,2%, og S30-indekset steg 0,4%.

Læs også: Sådan er det gået for børsnoteringerne ved First North de seneste 5 år

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Primært rød nordiske aktiestemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling var på 31-45% på tværs af Kapital Partners indeks, hvor størstedelen af aktierne således leverede et negativt afkast. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 405 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens kun 15 af 49 aktier på First North Danmark (KPFNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 133 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle Kapital Partners aktie- og investeringscases her

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Idogen AB (313%) (Nordnet) udviklede vacciner til behandling af sygdomme, der påvirker immunsystemet negativt, men er efter fejlslagen udvikling nu kun en såkaldt “aktieskal”. Aktien har en markedsværdi på 23 MSEK og er faldet 14% år-til-dato. I sidste meddelte selskabet, at de er blevet kontaktet af flere interessenter angående opkøb, og bestyrelsen har derfor valgt at fortsætte driften i stedet for at likvidere selskabet.

Swedish Stirling AB (110%) (Nordnet) udvikler produkter baseret på Stirling-teknologi og bruges til at konvertere varmeenergi til elektricitet. Virksomheden tilbyder forskellige løsninger til produktion af elektricitet, hvor stirlingmotorerne håndterer en lang række brændstoffer, og produkterne kan desuden bruges til at omdanne industrielle rest- og fakkelgasser til elektrisk energi. Swedish Stirling er et lille børsnoteret selskab med en markedsværdi på 17 MSEK, og aktien er faldet 71% i år. Swedish Stirling har også været i økonomiske problemer, og i sidste uge indgik de aftale med Texel Technologies AB om at sælge størstedelen af selskabets aktiver.

Lipidor AB (102%) (Nordnet) arbejder med forskning og udvikling i de prækliniske og kliniske faser. Det største forretningsområde er udvikling af lægemidler, der anvendes til behandling af forskellige hudsygdomme. Eksempler på sygdomme, der behandles, er psoriasis, forskellige hudinfektioner og atopisk dermatitis. Aktien har en børsværdi på 49MSEK og er steget 104% i år.

Læs også: Ekobot får distribution af sine landbrugsrobotter i Danmark og Norge

Kursudviklingen for Idogen AB, Swedish Stirling AB og Lipidor AB det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset steg 0,2% i sidste uge til kurs 81,33. Det seneste år har indekset leveret et negativt afkast på 16%, og det har underperformed relativt til S30 og C25 indeksene, mens det dog har outperformet de øvrige nordiske vækstbørser (KPNGX). KPFNDK fik en god start på 2023, men er sidenhen faldet måned for måned, mens de større indeks samt TRVCI har genvundet tabt terræn fra 2022.

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Positivt afkast på First North Danmark

IT-selskabet Valuer Holding A/S, der er på vej væk fra børsen, blev ugens vinder med en stigning på 26%. Selskabet blev efterfulgt af flotte stigninger fra bl.a. Hydract, der meddelte om fortsat jagt på kapital, og Risma Systems. I modsatte lå Decide Act med et fald på 21%. Særligt Scape Technologies, Scandinavian Medical Solutions og Alefarm Brewing er kommet rigtig godt afsted i 2023 med stigninger 54-129% år-til-dato, hvilket har bidraget positivt til gennemsnitsafkastet i år på 2% for de danske First North selskaber.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) faldt 2,6%, og det står nu i kurs 76,41. Det seneste år har indekset performet meget lig KPNGX-indekset, mens der har været væsentlig underperformance sammenlignet med S30 og C25. Det ses tydeligt i grafen nedenfor. Idogen AB (313%), Nordic Nanovector ASA (199%) samt Lipidor AB (102%) udgjorde top 3. I den modsatte ende var Qlife Holding, der faldt 84%. Bemærkelsesværdigt var Qlife Holding AB også sidste uges taber med et fald på 36%.

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev: Danish Bioetch Weekly, hvor vi følger alle de børsnoterede, danske biotekselskaber i ind- og udland. Se seneste udgave her. Du kan tilmelde dig nyhedbrevet her.

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

KPHC-indekset inkluderer alle nordiske healthcareaktier. Det vil sige både Novo Nordisk samt f.eks. Biosergen, CS Medica og Curasight.

Læs også: Investeringscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Idogen AB (313%) (Nordnet) udviklede vacciner til behandling af sygdomme, der påvirker immunsystemet negativt, men er efter fejlslagen udvikling nu kun en såkaldt “aktieskal”. Aktien har en markedsværdi på 23 MSEK og er faldet 14% år-til-dato. I sidste meddelte selskabet, at de er blevet kontaktet af flere interessenter angående opkøb, og bestyrelsen har derfor valgt at fortsætte driften i stedet for at likvidere selskabet.

Nordic Nanovector ASA (199%) (Nordnet) har specialiseret sig i udvikling af antistoflægemidler til behandling af hæmatologisk kræft. Selskabet annoncerede i løbet af ugen en fusion med Thor Medical, en ny producent af alfa-emittere til radioaktive lægemidler til behandling af kræft. Aktien har en markedsværdi på 258MNOK og er steget 67% år-til-dato.

Lipidor AB (102%) (Nordnet) arbejder med forskning og udvikling i de prækliniske og kliniske faser. Det største forretningsområde er udvikling af lægemidler, der anvendes til behandling af forskellige hudsygdomme. Eksempler på sygdomme, der behandles, er psoriasis, forskellige hudinfektioner og atopisk dermatitis. Aktien har en børsværdi på 49MSEK og er steget 104% i år.

Læs mere: Fremgang i pipelinen og kurtriggere rundt om hjørnet

Kursudviklingen for Idogen AB, Nordic Nanovector ASA og Lipidor AB det seneste år

Nyt nyhedsbrev fra Kapital Partner: Danish Biotech Weekly

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev, hvor vi følger dansk biotek tæt. Vi holder dig opdateret på selskabernes nyhedsflow, nye børsnoteringer, studieresultater mv. Vi følger store som små selskaber i både ind- og udland. Eksempelvis følger vi Curasight A/S, Biosergen AB og Genmab A/S.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email