Sådan er det gået for børsnoteringerne på First North Danmark de seneste 5 år

De seneste 5 år er en lang række selskaber blevet børsnoteret på First North Danmark. Vi ser nærmere på, hvad de bedst performende selskaber har tilfælles, hvad der er sket siden nytår og en mulig børssucces i vente.

Børsnoteringerne de seneste 5 år ved Nasdaq First North Danmark har mildest talt skuffet, hvor kun 6 af aktierne har leveret et positivt afkast. I venturemiljøet lyder mantraet ofte, at hvis man investerer i nok startups, så vil man på et tidspunkt ramme det ene selskab, der skaber hele afkastet. Det har dog ikke været tilstrækkeligt på First North, hvor børsnoteringerne de seneste 5 år i gennemsnit har leveret et negativt afkast på -35%. Dermed har First North Danmark ikke været en platform for indeksinvestering. Investorerne har dog i mange tilfælde kunnet høste store afkast på relativt hurtige exits efter første noteringsdag som f.eks. Odico, der gav et afkast på over 250% inden for de første dage efter børsnoteringen.

Mange af selskaberne kom godt fra start, og i forbindelse med coronaepidemien var mange af selskaberne i all time high. Siden toppen i februar 2021 er KPFNDK-indekset, der tracker de danske First North aktier, dog faldet med 57%. De store fald skyldes bl.a. mistillid blandt investorer, hvor for få selskaber har holdt, hvad de lovede ved børsnoteringerne. De stigende renter globalt har hertil ramt vækstselskaber ekstra hårdt, eftersom selskaberne har pengestrømme, der ligger mange år ude i fremtiden. Som det er normalen i et nedadgående marked, er handelsvolumen faldet i takt med kursfaldene.

Kursudviklingen for børsnoteringer ved First North Danmark de seneste 5 år

Vi har frasorteret afnoteringer som f.eks. Audientes.

3 velkørende aktier med mere end 100% afkast

Blandt børsnoteringerne de seneste 5 år har kun 3 selskaber skabt et afkast over 100%. De 3 selskaber har dog en række interessante ligheder. De 3 selskaber har haft succesfulde produkter med kraftig salgsvækst de seneste par år, de har gentagende gange slået egne forventninger med opjusteringer til følge, og de forventer alle en positiv EBITDA for 2023. Indtjeningen er ikke stor, men selskaberne er i kraftig vækst, hvor fokus er på at skalere forretningerne for bl.a. at gøre sig klar til hovedbørsen.

FOM Technologies (350% – noteret i 2020) sælger industrimaskiner og udstyr, der bl.a. bruges til slibning og beskæring af materialer, samt til forskellige produktionsprocesser. Maskinerne sælges videre under deres eget mærke, og ud over hovedforretningen tilbydes supplerende tjenester og teknisk support og vedligeholdelse. Aktien har en markedsværdi på 304 MDKK. Virksomheden har haft en årlig omsætningstilvækst de seneste 3 år på 59,87% og for 2023 forventes en omsætning i niveauet 55-60 MDKK samt en positiv EBITDA på 2-5 MDKK.

Shape Robotics (163% – noteret i 2020) har udviklet en modulær robotplatform, der bruges til uddannelsesmæssige formål inden for programmering og innovation. Produkterne sælges hovedsageligt færdige, men brugere kan også bygge deres robotter baseret på deres egne behov. Kunderne består af skoler og universiteter. Aktien har en markedsværdi på 325 MDKK. Virksomheden har haft en årlig omsætningstilvækst de seneste 3 år på 121,84% og i 2023 forventes en omsætning i niveauet 130-140 MDKK samt en positiv EBITDA på 3-5 MDKK.

Scandinavian Medical Solutions (120% – noteret i 2021) er en dansk forhandler af brugt, medicinsk udstyr. Deres produktsortiment inkluderer CT- og MR-scannere, samt ultralydsapparater og røntgenudstyr. Virksomheden driver sit salg globalt, og kunderne findes hovedsageligt blandt hospitaler. Scandinavian Medical Solutions blev grundlagt i 2018. Aktien har en markedsværdi på 301 MDKK. Virksomheden har haft en årlig omsætningstilvækst de seneste 3 år på 52,45% og for 2023 forventes en omsætning i niveauet 150-160 MDKK samt en positiv EBITDA på 18,5-20,5 MDKK.

Både FOM Technologies og Shape Robotic har planer om at blive noteret på hovedbørsen i København, hvor øget opmærksomhed fra investorer og analytikere medfølger, der kan føre til yderligere stigninger.

Kursudviklingen for FOM Technologies, Shape Robotics og Scandinavian Medical Solutions siden starten af 2022

Er vendingen undervejs?

Siden årets start er KPFNDK faldet 2,7%, mens Thomson Reuters Venture Capital Index i USA er steget 22%. Det tyder på, at interessen er tilbage for vækstselskaber, og det kan være et spørgsmål om tid før stigningerne på First North er tilbage. De bedst performende aktier siden nytår har særligt været dem, der tidligere har fået store kursklø. I front er bl.a. Scape Technologies, Nexcom, Alefarm Brewing, Samesystem, OrderYOYO og Conferize, der er faldet 61-99% siden deres respektive børsnoteringer.

Kursudviklingen for aktier på First North Danmark, som er børsnoteret de seneste 5 år

Orderyoyo kan være den næste børssucces

Særligt OrderYOYO kan være interessant at følge, da aktien besidder flere af de samme lighedstegn som børssucceserne. OrderYOYO har specialiseret sig i udvikling af softwareløsninger tilpasset restaurantindustrien. Softwaren er egenudviklet og bruges hovedsageligt til ordreplacering, betalingsløsninger, marketing og administration.

Fra 2019 til 2022 voksede selskabet omsætningen fra 7,6 MDKK til 149 MDKK, og i 2023 forventes en omsætning på 215-230 MDKK svarende til 43-54% vækst ift. 2022. Med en markedsværdi på 473 MDKK handles aktien til en forward P/S-multipel på 2,05-2,2. Senest har selskabet opkøbt Kingfood, som en del af en konsolideringsstrategi, der hæver deres annual reccuring revenue (ARR) til 245-255 MDKK. Selskabet havde sidste år et underskud på 48 MDKK, men for 2023 forventes EBITDA på 13-18 MDKK.

OrderYOYO er med andre ord en investeringscase med kraftig vækst, forventning om positiv EBITDA, og de har en klar strategi om at konsolidere sig på det nordiske marked. Aktien blev børsnoteret i sommeren 2021, hvor der sidenhen har været stor markedsuro. OrderYOYO ligner en noget overset investeringscase, hvor positiv indtjening agerer som et kurstriggerevent til at vende kursudviklingen.

Kursudviklingen for OrderYoyo vs. KPFNDK siden børsnoteringen i sommeren 2021

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email