Tre alternative muligheder for at investere i behandlingen af diabetes – se hvilke her:

Beat diabetes

Novo Nordisk render typisk med opmærksomheden, når danske investorer kigger på at investere i diabetes selskaber. Men der er også andre muligheder – i nedenstående går vi tættere på tre selskaber, som alle arbejder med forskellige tilgange til behandling af diabetes.

Diabetes er endnu en af det 21. århundredes pandemier og tæller i dag 537 millioner patienter globalt. Sygdommen kan opdeles i type 1-diabetes, som udgør ca. 10% af tilfældene, og type 2-diabetes, som udgør de resterende 90% af tilfældene. Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt. Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor patientens blodsukker er forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan udnytte insulinen optimalt eller ikke producerer nok.

Insulin hjælper cellerne med at optage sukkerstofferne fra den mad vi spiser, og hvis ikke sukkerstofferne kan komme ind i cellerne, stiger blodsukkeret. Største delen af type 2-patienterne, ca. 70%, har brug for en medicinsk behandling for at kontrollere sine blodsukkerværdier, hvorimod de ca. 30% resterende er i stand til at gøre det alene på omlægning af kost og motionsvaner.

Patienter på medicinsk behandling starter typisk med en pille behandling bestående af gamle generiske lægemidler som f.eks. metformin. Men som sygdommen udvikler sig, bliver der behov for at tillægge yderligere lægemidler, da patienterne gradvist mister sin blodsukkerkontrol. Så når patienten ikke længere har gavn af behandling med de generiske lægemidler, flytter de typisk mod andre piller som f.eks. DDP4-hæmmere og SGLT-2 hæmmere. På et tidspunkt har patienterne normalt ikke længere tilstrækkelig gavn af behandling med kun piller, og de flyttes derfor på injektionsbehandlinger med GLP-1 og Insulin, som er det område bl.a. Novo Nordisk arbejder med.

Vi har identificeret 3 mindre selskaber, som alle med forskellige tilgange arbejder med produkter til behandling af diabetes. Disse selskaber er:

  • Zealand Pharma
  • PILA PHARMA
  • Nextcell Pharma

Zealand Pharma [zeal.co : Aktiekurs DKK 92]

Zealand Pharma har siden grundlæggelsen i 1997 overordnet set specialiseret sig i produkter rettet mod diabetes, fedme samt tarmsygdomme. Selskabet har i dag allerede 2 diabetes produkter på markedet insulinpumpen V-go, som Zealand Pharma erhvervede via opkøbet af det amerikanske selskab Valeritas i 2020 og Dasiglucagon (Zegaloque) som tilsammen omsatte for DKK 184 mio. i 2021.

Desiglucagon er efter vores vurdering et af Zealand Pharmas mest interessante pipeline-projekter. Dasiglucagon markedsføres desuden allerede i USA i en nødpen, under navnet Zegalogue, til behandling af alvorlige episoder af for lavt blodsukker også kaldet hypoglykæmi. Analytikere i markedet venter et top-salg på DKK 1,3 mia. i 2030. Dasiglucagon undersøges også i fase III (sidste fase inden en potential markedsgodkendelse) til behandling af den sjældne sygdom, medfødt hyperinsulinisme, som er en arvelig sygdom, der medfører for lavt blodsukker grundet for meget insulin i kroppen. Fase III data ventes i 2022. Dog er indikationen hyperinsulinisme en meget lille indikation, som derfor repræsentere en markant lavere værdi (ca. 1/10) for værdisætningen af Zealand Pharma sammenlignet med den allerede godkendte behandling af alvorlige episoder af for lavt blodsukker.

Endeligt kommer der i Q1’2023 data fra endnu et fase III studie med dasiglucagon til brug i samarbejdspartneren Beta Bionics’ kunstige bugspytkirtel, iLet. Denne indikation har blokbuster potentiale (omsætning på minimum USD 1 mia.) Udover diabetes produkterne tæller Zealand Pharmas pipeline også andre projekter, bl.a. glepaglutid til behandling af korttarmssyndrom, hvorfra der i Q3’2022 ventes fase III data. Gode data vil kunne bringe et top-salg op på USD 500 mio. Det er således det projekt som har den højeste værdi for værdisætningen af Zealand Pharma.

Aktiekursudvikling Zealand Pharma

Zealand Pharma aktien er været under pres siden november 2021 i første omgang drevet af et lidt skuffende Zegalogue i USA, som medførte en nedjustering af forventningerne til 2021. Siden er aktien, ligesom så mange andre biotekselskaber, blevet yderligere presset af højere renter og inflation samt usikkerheder drevet af krigen mellem Rusland og Ukraine. Vi ser dog gode muligheder for et stærkt comeback til aktiekursen drevet af solidt nyhedsflow fra selskabets nøgle pipeline projekter i den kommende tid. Derudover afslører en nærmere analyse af aktiekursen, at flere projekter ikke er reflekteret i den nuværende aktiekurs.

PILA PHARMA [Pila.st : Aktiekurs SEK 5,11]

PILA PHARMA, som er er et svensk/dansk biotekselskab, er en oplagt mulighed for de investorer, som ønsker at positionere sig mod et selskab med en spændende ny måde at behandle type 2-diabetes. PILA PHARMA er et biotekselskab baseret i Malmø med et klinisk projekt i det såkaldte fase II, som er den midterste fase i udviklingen af et nyt produkt frem mod markedet. Selskabet udvikler en ny type pille behandling rettet mod type 2-diabetes.

Diabetes projektet hedder XEN-D0501 og bygger på tanken om at inflammation (betændelse) hæmmer udskillelse af insulin. Det tager sit udgangspunkt i CEO Dorte X. Grams Ph.D.-afhandling, som hun gennemførte mens hun arbejdede for Novo Nordisk. Den relateres til den såkaldte chili-receptor, som sidder på smertefølsomme nerver, der normalt sættes i forbindelse med opfattelsen af smerte og regulerer inflammation i kroppen, og som Dorte X. Gram vurderer kan påvirke kroppens udskillelse af og følsomhed for insulin. Denne opdagelse (blokering af chili-receptoren som behandling af diabetes og fedme) blev søgt patenteret via Novo Nordisk, og Dorte X. Gram købte dem siden ud (da Novo i 2008 strategisk valgte at sælge alle tablet-projekter). Patenterne ejes i dag af PILA PHARMA.

Ved regulering af inflammation er det i tidligere kliniske studier vist, at XEN-D0501 kan forbedre insulinrespons hos type 2-patienter og med en god sikkerhedsprofil, hvorved selskabet viste proof-of-principle. Det muliggør, at PILA PHARMA kan videreudvikle projektet i fase IIb for at etablere proof-of-concept. Fase IIb studiet ventes igangsat i H1’2023, og resultaterne herfra ventes i H1’2024. Gode resultater vil være, at behandlingen med XEN-D0501 fører til et lavere langtidsblodsukker, HbA1c.

Gode fase IIb resultater vil efter vores vurdering dels bane vejen for et afgørende fase III studie og løfte sandsynligheden for en potentiel markedslancering i 2027 forventelig sammen med en partner samt dels sænke den generelle selskabsspecifikke risiko.

Aktiekurs udvikling PILA PHARMA

PILA PHARMA aktiekursen har været i modvind stort set siden selskabets børsnotering, hvilket vi vurderer kan skyldes en kombination af et knap så intenst nyhedsflow og en generelt dårligere stemning omkring bioteksektoren drevet af stigende renter og inflation og øget usikkerhed som følge af krigen mellem Rusland og Ukraine.

Vi venter en forbedring stemningen omkring PILA PHARMA over de kommende 12 måneder i takt med tiltagende nyhedsflow. Derudover har PILA PHARMA netop meddelt, at selskabet har ansøgt om Orphan Drug Designation hos de Amerikanske sundhedsmyndigheder FDA for XEN-D0501. Formålet er at udvikle en behandling for en sygdom forbundet med smerter på grund af neurogen inflammation.

En Orphan Drug Designation er en status givet til visse lægemidler kaldet sjældne lægemidler, som viser at kunne løfte i behandlingen, forebyggelsen eller diagnosticeringen af ​​sjældne sygdomme. En godkendelse af ansøgningen om Orphan Drug Designation betyder, at PILA PHARMA opnår en markedseksklusivitet og andre fordele for XEN-D0501 til behandling af denne specifikke sygdom i USA i syv år efter registreringen.

NextCell Pharma [Nxtcl : Aktiekurs SEK 8,02]

Det svenske biotekselskab NextCell Pharma udvikler på en stamcellebaseret behandling mod type 1-diabetes. Type 1 diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.

NextCell Pharma udvikler sit produkt ProTrans til terapeutisk immunmodulering af autoimmune (type 1- diabetes) og inflammatoriske sygdomme og til at beskytte og modvirke organafstødning i forbindelse med nyretransplantationer.  ProTrans er et stamcelleprodukt med celler fra navlesnorsvæv. Navlesnors-stamceller kan dyrkes i enorme mængder og tilgangen til råmateriale er nærmest ubegrænset. Behandlingen er nem og sikker og kan udføres på hospitalet. ProTrans leveres frossen i en lille stamcellepose. Efter 3 minutter er produktet optøet og kan kobles til en standard infusionspose. Saltopløsning og stamceller blandes med forsigtighed, før de gives som en infusion i armen. Behandlingen vil være omkostningseffektiv, fordi NextCell kan producere store partier. ProTrans kan opbevares på frost indtil det skal bruges, og behandlingen er enkel at give.

ProTrans skal gives til patienter med type 1-diabetes umiddelbart efter diagnosen er stillet, herved håber selskabet, at stamcellerne kan både beskytte betacellerne og modulere immunforsvaret ved at “omprogrammere” immunforsvaret til at acceptere betacellerne. NextCell Pharma har allerede vist lovende resultater fra sine fase II studier, som viste en statistisk signifikant forbedret bevaring af insulinproduktion over 12 måneder for patienter, som modtog ProTrans sammenlignet med patienter behandlet med placebo (saltvand). Godkendelsesansøgning baseret på det igangværende fase III studie ventes indsendt til myndighederne i H2’2022.

Aktiekursudvikling NextCell Pharma

 

NextCells aktiekurs er har været i kraftig modvind siden oktober 2021 især drevet af sektorroation væk fra biotek-/vækstaktier. Vi venter dog, at det selskabsspecifikke nyhedsflow i den resterende del af året vil kunne bidrage til en bedre stemning omkring aktien.

Se også:

10 udvalgte selskaber der har taget kampen op i mod cancer på en ny måde

Investeringside gav 24% i afkast på 30 dage – her er endu en

To vindere blandt gaming aktierne – se hvilke

Derfor skal du alligevel ikke fravælge biotek på trods af øget usikkerhed

Renewables på vækstbørserne – tid til luft under vingerne

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email