Svensk softwareaktie indleder samarbejde med OpenAI – selskabet bag ChatGPT

De nordiske vækstbørser gennemgik endnu en uge, hvor størstedelen af selskaberne var under pres. Under overfladen blev der indgået en række interessante samarbejder, hvor et svensk softwareselskab f.eks. indledte et samarbejde med OpenAI. OpenAI står bag ChatGPT, der formentlig er årets mest omtalte teknologi verden over. Ligeledes indgik CS Medica A/S søndag aften et interessant joint-venture med en kinesisk partner, der ligeledes potentielt investerer 60 MDKK til en kurspræmie på 454%. Det bliver spændende at se, hvordan det påvirker aktiekursen for selskabet. Hos Kapital Partner følger vi op på begivenhederne hos CS Medica A/S.

Aktierne på de nordiske vækstbørser (Kapital Partner Nordic Growth Exchanges Index/ KPNGX) gennemgik endnu en hård uge med et fald 1,5%, mens Thomson Reuters Venture Index (TRVI) steg 2,6%. Det er anden uge i streg, at Thomson Reuters Venture Index stiger, selvom de globale venture markeder i øjeblikket er præget af usikkerhed. KPNGX-indekset står nu i kurs 88,40, og er samtidigt blevet overhalet af TRVI den seneste uge ift. afkastet det seneste år. Det er en smule mærkværdigt eftersom TRVI fokus er på det amerikanske venture miljø, som ser ud til at være mindre ramt end de nordiske vækstbørser af seneste ugers markedsuro, selvom uroen endda startede i amerikanske Silicon Valley. C25-indekset faldt C25-indekset 1,8%, mens S30-indekset i Sverige gik i nul.

Læs mere: Combineering solgt i milliardhandel – flere selskaber kan være på vej

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

En negativ nordiske stemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling den seneste uge varierede fra 28-40% på tværs af Kapital Partners indeks. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 329 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens kun 14 af 50 aktier på First North Danmark (FNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 117 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast. Det har dermed været endnu en uge, hvor størstedelen af aktierne har været under pres.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle investeringscases her

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

BW Ideol AS (86%) (Nordnet) er aktiv inden for vindenergi. Virksomheden designer og udvikler flydende vindprojekter baseret på patenteret havvindteknologi og tilhørende teknologi. Desuden tilbyder virksomheden vedligeholdelsestjenester og optræder som projektudvikler og medejer af vindmølleparker. Bw Ideol har to flydende vindmøller i fuld skala i drift i Frankrig og Japan. Seneste uges stigning sker efter, at BW Ideol indledte eksklusive forhandlinger om at rejse 40 MEUR fra ADEME Investissement for at finansiere væksten i virksomhedens projekter. BW Ideol AS er 348 MNOK værd, så der er tale om en meget stor finansieringsaftale.

Hoodin AB (72%) (Nordnet) udvikler en SaaS-løsninger til overvågning, analysere og administration af digitalt indhold. Tjenesterne bruges til business intelligence, forretningsudvikling, markedsføring samt til at skabe indhold i digitale tjenester, såsom websider, applikationer m.m. Selskabet leverer primært løsninger til medtech-, pharma- og softwareindustrien, og de opererer primært på national plan. Den store stigning sker efter, at selskabet indledte et samarbejde med OpenAI, der står bag den meget omtalte ChatGPT, med en funktion til at analysere og opsummere artikler via Hoodin.

Meltron AB (42%) (Nordnet) designer, udvikler og producerer patenterede belysningsløsninger. Virksomheden tilbyder bl.a. oversvømmelseslamper, integrerede lineære lamper, lysrør og pærer til både udendørs og indendørs brug. Selskabet fokuserer primært på markederne for dyr, skibsfart og miljøfølsomme industrier. Stigningen sker efter, at Meltron har underskrevet en hensigtserklæring (letter of intent) om at fusionere et finsk selskab med fokus på LED-belysning.

Læs mere: Det globale fødevaremarked vokser – 4 selskaber er klar med løsninger som også kan gavne investorer

Kursudviklingen for BW Ideol AS, Hoodin AB og Meltron AB det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset faldt 0,7% i sidste uge. KPFNDK-indekset står nu i kurs 85,92 og har underperformet relativt til C25-indekset og S30-indekset det seneste år, mens det har klaret sig bedre end de samlede nordiske vækstbørser samt TR Venture Capital Index. Siden starten af 2020 er indekset dog faldet med ca. 14%.

Læs også: Den store vækst fortsætter for Mdundo

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

Konsolidator A/S blev ugens vinder efter en stigning på 28% efter selskabet meddelte om en forventet private placement på 18,5 MDKK. Shape Robotics A/S fulgte efter med en stigning på 12%. og 15%. I modsatte ende lå Risma Systems A/S på -16% uden selskabsspecifikke nyheder. År-til-dato er Scape Technologies A/S fortsat den bedst performende aktie på First North Danmark, mens SPENN Technology A/S er kommet værst afsted i 2023 med minus 36%. Aktierne på First North Danmark er i gennemsnit steget 8,6% i år, hvilket er ganske godkendt i et marked præget af uro.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) faldt 0,1% i sidste uge, og står nu i kurs 76,21. Indekset har underperformet ift. vækstbørserne (KPNGX) samt C25- og S30-indekset det seneste år. Danske CS Medica A/S (29%), Lipigon Pharmaceuticals AB (28%) og Selectimmune Pharma AB (22%). Der kan læses nærmere om investeringscasen i CS Medica A/S i linket nedenfor. I den modsatte ende var SoftOx Solutions AS med et fald på 41%

Læs mere: Investeringscasen for CS Medica A/S

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

Læs også: Investeringscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

CS Medica A/S (29%) (Nordnet) er et dansk MedTech/biotekselskab med fokus på bl.a. behandling af smerter, stress og autoimmune sygdomme med CBD (ikke-euforiserende stof fra cannabisplanten) som en primær ingrediens. Produkterne sælges såvel under brandet CANNASEN til f.eks. apoteker og detailkæder som Matas, og som OEM til pharmaselskaber og producenter. Flere af CS Medicas produkter er som formentlig de eneste CBD-produkter registreret som “medical devise” under det europæiske MDD direktiv, hvilket giver selskabet en first mover advantage inden for CBD-baserede produkter. CS Medica A/S har søndag aften indgået et joint venture med Inner Mongolia RongShi Hi-Tech Co., Ltd vedrørende produktion af CS-Medicas CANNASEN CBD-medicinprodukter i Kina og distribution af CANNASEN CBD-produkter til det asiatiske marked. Ligeledes har selskabet indgået en aftale med selvsamme firma om en emission på 60 MDKK til kurs på 28,18 DKK (kurspræmie på 454% ift. lukkekurs om fredagen på 5,08 DKK). Emissionen vil blive opdelt i 2 rater af 30 MDKK, hvor den første rate er betinget af, at 3-5 Cannasen CBD-produkter registreres og godkendes af myndighederne i Kina. Den anden rate er betinget af, at CS Medica opnår en omsætning på mindst 62,4 MDKK i 12-måneders perioden efter udbetaling af den første rate. Emissionen er samtidigt betinget af godkendelse på CS Medicas generalforsamling. Begge aftaler skriver vi nærmere om på Kapital Partners hjemmeside.

Lipigon Pharmaceuticals AB (28%) (Nordnet) har specialiseret sig i forskning og udvikling af forskellige lægemiddelkandidater. Produktporteføljen er bred og omfatter lægemidler til sjældne sygdomme. Det drejer sig primært om behandlinger af sygdomme, der skyldes forstyrrelser i kroppens håndtering af fedtstoffer. Ud over hovedvirksomheden tilbydes også service og tilknyttede tjenester.

Selectimmune Pharma AB (42%) (Nordnet) har til hensigt at udvikle lægemiddelkandidater med fokus på endogene inflammatoriske stoffer og bakterielle molekyler. Produkterne har til formål at styrke immunsystemet og anvendes primært til behandling af infektionssygdomme samt kronisk inflammation. Virksomheden blev grundlagt i 2017 og har de største aktiviteter på det nordiske marked.

Kursudviklingen for CS Medica A/S, Lipigon Pharmaceuticals AB og Selectimmune Pharma AB det seneste år

Udviklingen for dansk biotek

I sidste uge lagde CS Medica A/S sig i front med en stigning på 29% efterfulgt af Evaxion Biotech A/S og Forward Pharma A/S på hhv. 18% og 11%. Modsat lå Curasight A/S , selvom selskabet ikke kom med nogen selskabsspecifikke nyheder. Der er meget klassisk for biotekselskaber med store kursmæssige stigninger og fald uden reelle nyheder – men snarere på forventningen om, hvad der kommer til at ske af f.eks. resultater fra kliniske studier. Derfor er det vigtigt at holde øje med, hvornår potentielle kurstriggere indtræffer, da det er med til at trække aktiekurserne op og ned. Læs nærmere om netop kurstriggere for bl.a. CS Medica A/S, Curasight A/S og Biosergen AB på linket nedenfor.

Læs mere: Investeringscases med oversigt over kurstriggere

Oversigten viser danske biotekselskaber i både ind- og udland.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email