Positiv EBITDA sender dansk aktie op med over 35%

I sidste uge faldt samtlige af de nordiske aktieindeks med undtagelse af KPNGX med en lille stigning. En dansk First North aktie leverede første positive EBITDA i et halvårsregnskab, der gav aktiekursen et kraftigt løft. Fokus på positiv EBITDA ses globalt blandt vækstselskaber, og det kan derfor være interessant at lede efter vækstaktier, der nærmer sig positiv EBITDA, der kan resultere i kursstigninger grundet øget interesse fra investorer.

KPNGX-indekset over alle nordiske vækstbørsaktier steg med 0,6% til kurs 84,05 i sidste uge. Thomson Reuters Venture Capital Index (TRVCI) faldt med hele 5,4% til kurs 122,60. De større aktieindeks i Norden led også større knæk, hvor C25-indekset faldt 2,1%, og S30-indekset faldt 2%. Efter seneste uges kursdyk for TRVCI-indekset, er det svenske S30-indeks nu det bedst performende indeks de seneste 12 måneder.

Læs også: Sådan er det gået for børsnoteringerne ved First North de seneste 5 år

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Primært rød nordiske aktiestemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling var på 30-41% på tværs af Kapital Partners nordiske aktieindeks. Reglen i år har været, at størstedelen af aktierne falder uagtet om de forskellige aktieindeks går i plus eller ej. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 371 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens kun 14 af 48 aktier på First North Danmark (KPFNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 118 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle Kapital Partners aktie- og investeringscases her

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge – de små aktier gjorde det bedst

Wicket Gaming AB (84%) (Nordnet) er en svensk spiludviklingsvirksomhed, der blev grundlagt i 2015. Virksomhedens forretningskoncept er baseret på at udvikle og distribuere free-to-play-spil i sportsgenren baseret på egne brands. Siden starten har virksomheden arbejdet på at udvikle sin første titel, Cricket Manager, som er et cricket management-spil til mobile enheder. Aktien steg i sidste uge efter støtte på 2,14 MSEK til et datterselskab hos Wicket Gaming AB. Selskabet har en markedsværdi på 20 MSEK, og er år-til-dato faldet 63%.

Urb-It AB (68%) (Nordnet) opererer inden for logistiksektoren og leverer tjenester til grøn pakkelevering med ladcykler og cykler. Kunderne findes i en række sektorer med fokus på e-handelsmarkedet. Selskabet har en markedsværdi på 34 MSEK, og er år-til-dato faldet 76% år-til-dato, men steg efter aftale med A P Møller Mærsk om last mile transport.

Observe Medical ASA (68%) (Nordnet) er en norsk virksomhed inden for medicinsk teknologi. Virksomheden udvikler tekniske instrumenter til brug i intensivbehandling. Produkterne sælges under forskellige varemærker og er især specialiseret til urinmåling. Selskabet har en markedsværdi 39 MNOK, og aktiekursen er faldet 61% år-til-dato.

Læs også: Curasight opnår igen positive resultater – potentiel kurstrigger nu og øger muligheden for flere partneraftaler

Kursudviklingen for Wicket Gaming AB, Urb-It AB og Observe Medical ASA det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset faldt 1,6% i sidste uge til kurs 79,95. Det seneste år har indekset leveret et negativt afkast på 14,7%, og indekset har underperformet relativt til både S30 og C25 indeksene, mens det dog har outperformet de øvrige nordiske vækstbørser (KPNGX). KPFNDK fik en god start på 2023, men er sidenhen faldet tilbage.

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Mest negativ stemning på First North Danmark

Donkeyrepublic Holding A/S blev sidste uges kursvinder med en stigning på 35%. Det skete bl.a. på baggrund af, at selskabet rapporterede positiv EBITDA for første gang i et halvårsregnskab. De seneste 1-2 år har der blandt venture- og vækstselskaber været en trend mod større fokus på positiv indtjening. Dette ses også hos Donkeyrepublic Holding, hvor aktiemarkedet ser ud til at belønne aktien for at leverer positiv EBITDA. Donkeyrepublic Holding blev efterfulgt af Movinn, der steg 24%. År-til-dato er Hove eneste selskab med et afkast over 100%, mens også Alefarm Brewing og Nexcom har fulgt godt med. De 3 aktier er steget 76-120% år-til-dato. Gennemsnitsafkastet år-til-dato er -0,5% for de danske First North selskaber. Bemærk at Jobindex A/S senest er blevet afnoteret.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) faldt en anelse med 0,1% til kurs 74,71. Det seneste år har KPHC-indekset performet meget lig KPNGX-indekset, mens der har været væsentlig underperformance sammenlignet med S30 og C25. Det fremgår i grafen nedenfor. Moberg Pharma AB (104%), Observe Medical ASA (68%) samt Ectin Research AB (43%) udgjorde top 3. I den modsatte ende var Neodynamics AB, der faldt 49%.

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev: Danish Bioetch Weekly, hvor vi følger alle de børsnoterede, danske biotekselskaber i ind- og udland. Se seneste udgave her. Du kan tilmelde dig nyhedbrevet her.

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

KPHC-indekset inkluderer alle nordiske healthcareaktier. Det vil sige både Novo Nordisk samt f.eks. Biosergen, CS Medica og Curasight.

Læs også: Investeringscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Moberg Pharma AB (104%) (Nordnet) er en svensk specialiseret medicinalvirksomhed med fokus på kommercialisering af egenudviklede lægemidler baseret på dokumenterede stoffer. Virksomheden arbejder primært med neglesvamp, hvor Moberg Pharma er ved at udvikle en ny topisk behandling (påsmøring). Virksomheden er i registreringsfasen i Europa og har aftaler med kommercielle partnere på plads i Europa og Asien. Aktien steg kraftigt efter national godkendelse af MOB-015 i Irland. Selskabet har en markedsværdi på 112 MSEK, og er år-til-dato faldet med 39%.

Observe Medical ASA (68%) (Nordnet) er en norsk virksomhed inden for medicinsk teknologi. Virksomheden udvikler tekniske instrumenter til brug i intensivbehandling. Produkterne sælges under forskellige varemærker og er især specialiseret til urinmåling. Selskabet har en markedsværdi 39 MNOK, og aktiekursen er faldet 61% år-til-dato.

Ectin Research AB (43%) (Nordnet) har specialiseret sig i forskning og udvikling af lægemiddelkandidater, der er designet til at eliminere kræftsvulster hos patienter, med særligt fokus på behandling af blærekræft. Derudover har virksomheden til hensigt at udvikle lægemidler til behandling af bryst-, kolorektal- og prostatacancerceller. Selskabet har en markedsværdi på kun 6 MSEK, og aktiekursen er faldet 32% år-til-dato.

Læs mere: Fremgang i pipelinen og kurtriggere rundt om hjørnet

Kursudviklingen for Moberg Pharma AB, Observe Medical ASA og Ectin Research AB det seneste år

Nyt nyhedsbrev fra Kapital Partner: Danish Biotech Weekly

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev, hvor vi følger dansk biotek tæt. Vi holder dig opdateret på selskabernes nyhedsflow, nye børsnoteringer, studieresultater mv. Vi følger store som små selskaber i både ind- og udland. Eksempelvis følger vi Curasight A/S, Biosergen AB og Genmab A/S.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email