Norsk luftfartsselskab bag ekstraordinær aktiestigning

Der var en positiv stemning på de nordiske vækstbørser i ugens løb, hvor også de større indeks langt om længe oplever medvind. Et norsk luftfartsselskab leverede et af årets største ugentlige stigninger på intet mindre end 449%.

Aktierne på de nordiske vækstbørser (Kapital Partner Nordic Growth Exchanges Index/ KPNGX) steg 1,2% i sidste uge. Til sammenligning steg det svenske S30-indeks med 5,5% mens det danske C25-indeks steg 5,4%.

Siden 1. januar 2020 har både KPNGX-indekset og Thomson Reuters Venture Capital Index (TRVCI) leveret et negativt afkast i niveauet 1-7%. Til sammenligning har det svenske S30-indeks og det danske C25-indeks leveret et positivt afkast på 19-33%. Ligeledes har S30-indekset og C25-indekset klaret skærene betydeligt bedre i 2022 end KPNGX-indekset og TRVCI-indekset.

Udviklingen i KPNGX-indekset siden 01.01.2020

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Den nordiske stemning

Der var samlet set en blandet stemning i Norden, og pilen vendte opad for lige under halvdelen af de 908 aktier på de nordiske vækstbørser. På First North Danmark var der en anelse mere negativ stemning, hvor 22 ud af 51 aktier steg selvom KPFNDK-indekset samlet set var i plus, og af de 293 nordiske healthcare-aktier havde 150 en positiv uge.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Blandede sektorafkast i ugens løb

Industrials stak af fra resten af sektorerne med en stigning på 4,5%. I modsatte ende af skalaen var basic materials, som faldt 1,5%. Siden årets start har der dog været 1 sektor, som har outperformet alle andre – energisektoren. I kølvandet af energikrisen har mange energiselskaber klaret sig rigtig godt, og energisektoren er kun faldet 1,6%.

Læs mere om 4 aktier indenfor energisektoren: Energikrise står for døren – her er 4 interessante aktier indenfor den grønne omstilling

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Flyr AS (+449%) (Nordnet) er et norsk luftfartsselskab, som flyver med private passagerer primært i Norge samt Europa. Selskabet har sin egen flåde af fly. Flyr AS gennemførte i sidste uge en private placement, hvor selskabet rejste 250 MNOK til kurs 0,01. Selskabet håber at hente yderligere 450 MNOK i en større redningsplan for selskabet, som er truet af konkurs. Aktien er faldet 68% år til dato med en børsværdi på NOK 1,6 mia. efter udførelse af selskabets private placement på NOK 250 mio. Bemærkelsesværdigt er det, at selskabet steg 448% i fredags på baggrund af en handlet værdi af kun 8 MNOK.

Kursudviklingen for Flyr AS år til dato

JonDeTech Sensors AB (+107%) (Nordnet) udvikler sensorer til kontaktløs måling af bl.a. temperatur. Teknologien bag sensorerne er patenteret og anvendes inden for bl.a. medicinsk teknologi og industri. Selskabet har arbejdet på en industrialiseret produktionsproces for at opnå konkurrencedygtige enhedsomkostninger på selskabets sensorer. Selskabet meddelte i løbet af ugen, at de er lykkes med såkaldte “working samples”, der muliggør en kommercialisering. Selskabet har en børsværdi på 48 MSEK og er faldet 77% år til dato.

Kursudviklingen for JonDeTech Sensors AB år til dato

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (+94%) (Nordnet) udvikler medicin – men på en utraditionel måde. Fremfor at udvikle egne lægemidler fra bunden, så udvikler selskabet forbedrede og patenterbare former af lægemidler, der allerede er godkendt af lægemiddelmyndighederne eller under udvikling. Selskabet har en børsværdi på 30 MSEK, og aktien er faldet 76% år til dato. Aktien steg 96% i torsdags på basis af en handlet værdi af knap 4 MSEK.

Kursudviklingen for QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB år til dato vs. Kapital Partner Healthcare Indeks (KPHC)

Udviklingen på First North Danmark

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset steg 0,2% i sidste uge. KPFNDK-indekset har underperformet relativt til C25-indekset med 4%. KPFNDK-indekset har dog klaret sig bedre end både KPNGX-indekset og TR Venture Capital Index i 2022. En af forklaringerne er dog, at KPFNDK-indekset peakede tidligere i løbet af 2021 end de øvrige indeks.

Læs også: Robotterne kommer!

Udviklingen i KPFNDK-indekset siden 01.01.2020

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

ViroGates A/S blev ugens vinder med en stigning på 23%. Copyright Agent A/S fulgte efter med en stigning på 16%. De to selskaber har leveret et negativt afkast år til dato i niveauet -72-74%. Brain+ A/S blev derimod ugens værst performende aktie med -16%. Den værst performende aktie på First North Danmark i år er LED iBond International AS med et fald på 76%.

Læs også: Investeringscasen for Nexcom

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år til dato

Ugens bedst performende aktie på First North Danmark: ViroGates A/S

ViroGates A/S (23%) (Nordnet) udfører forskning og udvikling af biomarkører samt diagnostiske instrumenter til sundhedsindustrien. Produkterne sælges under forskellige mærker og anvendes til identifikation, analyse og videre behandling af sygdomme som bl.a. hjerte-kar-sygdomme, kræft og neurologiske sygdomme. Selskabet har en børsværdi på 135 MDKK, og aktien er faldet 72% år til dato.

Læs også: Investeringscasen for Mdundo

Kursudviklingen for ViroGates A/S år til dato

Ugens udvikling for de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) har virkelig været hårdt ramt i 2022, hvor de er faldet ca. 47%. I sidste uge steg KPHC-indekset 1,4%, hvor førnævnte QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (94%) udgjorde top 3 tilsammen med BICO Group (86%) og European Institute of Science B (72%).  WntResearch AB klarede sig værst med et fald på 55%.

Læs også: Ingen “repair issue” i Lifecare

Udviklingen i KPHC-indekset siden 01.01.2020

KPHC-indekset indeholder alle børsnoterede healthcare-aktier i Norden.

Læs også: Investeringscasen for Curasight A/S

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email