Kurs-comeback til flere aktier på vækstbørserne

De nordiske vækstbørser har det seneste år underperformet relativt til de større aktieindeks, hvor mange aktier har fået store kursklø. Den seneste uge på vækstbørserne har dog givet store stigninger i mange af de aktier, der har været hårdest ramt. En række af selskaberne har lavet comebacks med stigninger på op til 60%.

I den forgangne uge lavede vi en quick take på Biosergen med selskabets CEO, Peder Andersen, hvor vi tog en kort og direkte snak om køddræbende svampe, den dødsensfarlige behandling, Biosergens potentielle revolution og blockbuster potentialet. Se det hele nedenfor.

KPNGX-indekset faldt i sidste uge 0,2% til kurs 89,78, mens Thomson Reuters Venture Capital Index (TRVCI) steg 1,1%. S30-indekset faldt derimod med 1,1%, mens det danske C25-indeks faldt 1,1%. De nordiske vækstbørser ligger dermed fortsat et pænt stykke bag både de større indeks samt TRVCI-indekset det seneste år.

KPNGX-indekset består af aktierne på de nordiske vækstbørser, mens TRVCI-indekset forsøger at replikere venturemiljøet i USA. Siden årets start har TRVCI-indekset dog massivt outperformet KPNGX-indekset. Således har KPNGX-indekset leveret et negativt afkast på 0,8%, mens TRCVI-indekset har leveret et afkast på 13,2%, selvom selskaberne i begge indeks har mange lighedstegn.

Læs mere: Et nyt år – en ny begyndelse. Nexcom fastholder i Q1 forventningerne til året efter fokus på positivt cash flow

Udviklingen i KPNGX-indekset det seneste år

KPNGX-indekset består af alle noterede selskaber på de nordiske vækstbørser heriblandt Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market og EuroNext Growth.

Den nordiske aktiestemning

Andelen af aktier med en positiv kursudvikling var på 41-44% på tværs af Kapital Partners indeks. Det er værd at notere sig, at positivprocent ofte er under 50%, hvilket peger på, at det er et fåtal af aktier med store stigninger, der hiver indeksene op. Det skaber dermed grundlag for stock-picking. På de samlede nordiske vækstbørser (KPNGX) leverede 372 ud af 901 aktier et positivt afkast, mens kun 22 af 50 aktier på First North Danmark (KPFNDK) steg. For nordisk healthcare (KPHC) leverede 121 af 293 healthcare-aktier et positivt afkast.

Positivprocenten for Kapital Partners aktieindeks

Positivprocenten viser andelen af selskaber indenfor indeksene, som leverede et positivt afkast i løbet af ugen.

Find alle investeringscases her

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Selskaberne i denne uges top 3 har været hårdt presset de senere år. I sidste uge gjorde de mindre comebacks om end fra et meget lave udgangspunkter.

Enersize Oyj (60%) (Nordnet) er en finsk IT-virksomhed, der udvikler software til forskellige former for dataindsamling og analyse. Tjenesterne anvendes i industrielle trykluftsystemer med det formål at øge energibesparelserne hos virksomhedens kunder. Kunderne findes i en række forskellige industrier som f.eks. bilindustrien, stålindustrien og elektronikindustrien. Aktien steg efter en aftale med CTRL Systems, der skal hjælpe Enersize på det nordamerikanske marked. Selvom aktien steg 60% i sidste uge, så er aktien falder med over 99% de seneste 5, hvor virksomheden har haft meget svært ved at afsætte sit produkt.

MBRS Group AB (48%) (Nordnet) er en teknologivirksomhed, der tilbyder en platform for onlinesalg inden for livsstilssegmenterne mode, boligindretning og skønhed. Gruppen omfatter mærker som Odd Molly og Hunkydory, de tre distributionsplatforme Campadre, Members.com og Best of Brands samt We aRe Spin Dye. MBRS Group AB har ligesom Enersize været hårdt ramt de senere år, og er siden slutningen af 2020 faldet med mere end 97%.

Nanoform Finland Oyj (37%) (Nordnet) er en virksomhed inden for medicinsk teknologi. Virksomheden har specialiseret sig i forskning og udvikling af tekniske produkter til fremstilling af nanopartikler i lægemidler. Teknologien anvendes som et supplement i produktionsprocessen og bruges til behandling af sygdomme som ALS og Alzheimers. Kunderne består af virksomheder i den globale medicinalindustri. Efter seneste uges stigning er aktien faldet 48% det seneste år.

Læs mere: Det globale fødevaremarked vokser – 4 selskaber er klar med løsninger som også kan gavne investorer

Kursudviklingen for Enersize Oyj, MBRS Group AB og Nanoform Finland Oyj det seneste år

Tilmeld dig vores nyhedsbreve med investeringscases her

First North Danmark fortsat oppe i forhold til Norden

Kapital Partner First North Danmark (KPFNDK) indekset steg 0,2% i sidste uge, hvilket er mere end både KPNGX-indekset og C25- samt S30-indekset. KPFNDK-indekset står nu i kurs 84,83. Det seneste år indekset outperformet de øvrige nordiske vækstbørser, mens det dog har underperformet relativt til Thomson Reuters Venture Capital Index, C25-indekset og S30-indekset. Siden starten af 2020 er indekset dog faldet med 15%.

Læs også: Årsregnskab uden triggers, men de kan komme meget snart for dansk AgTech robotselskabet Ekobot

Udviklingen i KPFNDK-indekset det seneste år

KPNFNDK-indekset består af samtlige aktier på Nasdaq First North Danmark

Udviklingen på First North Danmark på selskabsniveau

IT-selskabet Fastpasscorp A/S blev ugens vinder med en stigning på 20% efterfulgt af Konsolidator A/S med 16%. I modsatte lå Brain+ A/S med et fald 14%. Særligt Alefarm Brewing A/S, Scandinavian Medical Solutions A/S, Scape Technologies A/S, Decideact A/S og Samesystem A/S er kommet rigtig godt afsted i 2023 med stigninger 54-131% år-til-dato, hvilket har bidraget positivt til gennemsnitsafkastet i år på 8,5% for de danske First North Selskaber.

Læs nærmere om årsregnskabet fra Nexcom: Der er skåret til, og der er fremgang i kundepotentialet

Udviklingen på First North Danmark den seneste uge samt år-til-dato

Ugens udvikling for alle de nordiske healthcare-aktier

De nordiske healthcare-aktier (Kapital Partner Healthcare Index/KPHC) steg 0,6% i sidste uge, og står nu i kurs 78,35. Indekset har underperformet ift. de større C25- og S30-indekset, men er ca. er på linje med de nordiske vækstbørser. Finske Nanoform Finland Oyj (37%), danske Orphazyme A/S (31%) samt Enzymatica AB (30%) udgjorde top 3. I den modsatte ende var BergenBio ASA, der faldt med et brag (61%) efter meddelelse om emission.

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev: Danish Bioetch Weekly, hvor vi følger alle de børsnoterede, danske biotekselskaber i ind- og udland. Se seneste udgave her. Du kan tilmelde dig nyhedbrevet her.

Udviklingen i KPHC-indekset det seneste år

KPHC-indekset inkluderer alle nordiske healthcareaktier. Det vil sige både Novo Nordisk samt f.eks. Biosergen, CS Medica og Curasight.

Læs også: Investeringscasen for Curasight: What you see – is what you treat cancerterapi

De 3 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser i sidste uge

Nanoform Finland Oyj (37%) (Nordnet) er en virksomhed inden for medicinsk teknologi. Virksomheden har specialiseret sig i forskning og udvikling af tekniske produkter til fremstilling af nanopartikler i lægemidler. Teknologien anvendes som et supplement i produktionsprocessen og bruges til behandling af sygdomme som ALS og Alzheimers. Kunderne består af virksomheder i den globale medicinalindustri.

Orphazyme A/S (31%) (Nordnet) har tidligere forsket i usædvanlige sygdomme. I 2022 mislykkede selskabet dog med godkendelse af sit produkt mod Niemann-Pick disease type C (NPC). Selskabet har efterfølgende haft store økonomiske udfordringer, hvor størstedelen af forretningen af solgt videre til KemPharma, og der i dag reelt ingen forretingssaktivitet.

Enzymatica AB (30%) (Nordnet) er en life science-virksomhed, der udvikler og sælger medicinsk udstyr til behandling af infektionsrelaterede sygdomme. Produkterne er baseret på barriereteknologi, som omfatter marine enzymer. Virksomhedens første produkt er ColdZyme® mundspray, som kan forebygge forkølelse samt forkorte sygdomsperioden. Produktet er blevet lanceret på flere markeder, og strategien er at udvide til flere markeder via partnere.

Kursudviklingen for Nanoform Finland Oyj, Orphazyme A/S og Enzymatica AB det seneste år

Nyt nyhedsbrev fra Kapital Partner: Danish Biotech Weekly

Vi har lanceret et nyt nyhedsbrev, hvor vi følger dansk biotek tæt. Vi holder dig opdateret på selskabernes nyhedsflow, nye børsnoteringer, studieresultater mv. Vi følger store som små selskaber i både ind- og udland. Eksempelvis følger vi Curasight A/S, Biosergen AB og Genmab A/S.

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email