Åreladning og afkast på 176% i årets første halvdel på vækstbørserne får pilen til at pege på særlige aktier

Udviklingen på de nordiske vækstbørser og nordisk healthcare

De nordiske vækstbørser og healthcareaktier har virkelig været presset i de første 6 måneder af året, men relativt set har de danske First North selskaber klaret sig godt, og som altid er der højdespringere imellem helathcareaktierne.

KPNGX-indekset, som tracker samtlige nordiske vækstbørser, er faldet er faldet 35% i år til dato, mens First North Danmark (KPFNDK-indekset) kun faldt 14% og dermed mindre end C25-indekset. De nordiske healthcare-aktier (small og large cap) faldt mest med 40% (KPHC-indekset), som disse aktier normalt gør, når markedets appetit på risiko ændrer sig. 87% af de 917 selskaber på de nordiske vækstbørser er faldet i løbet af årets første 6 måneder, men blandt dem, der er steget, er bl.a. et dans selskab med et afkast på 176% i år.

Udviklingen på KPNGX-, KPFNDK-, KPHC- og C25-indekset siden 01.01.2022

Healthcare er årets værst performende sektor på værksbørserne

Samtlige sektorer på de nordiske vækstbørser er faldet i år. Værst er det gået for healthcare, som er faldet 37%. Healthcare-aktierne på vækstbørserne udgøres primært af biotekselskaber og dermed selskaber uden væsentlig indtjening og dermed med stor finansiel risiko. Men selskaberne på vækstbørserne lider generelt i tider med lille risikoappetit, og Healthcareaktierne har således ikke performet væsentligt ringere end f.eks. teknologiaktierne. Finansaktierne har hidtil klaret sig bedst – bl.a. båret af norske Sparebank 68 Grader Nord, der er steget 12,5% i år.

Sektorafkast for KPNGX-indekset siden 01.01.2022

De 5 bedst aktier på vækstbørster i år har hidtil givet 139%-176% i afkast

Blandt de 5 bedst performende selskaber på vækstbørserne er 3 norsknoterede selskaber, selvom de antalsmæssigt ikke udgør den største andel af aktierne. Oslo Axess, med bl.a. 5Th Planet Games, er da også den bedst performende vækstbørs i Norden i år med et fald på kun 5%.

5Th Planet Games A/S (+176,4%) (Nordnet) er et dansk spilselskab, der udvikler online og offline spil til flere forskellige konsoller og platforme som IOS og Facebook. De skaber spil, der markedsføres på det globale marked og samarbejder med en række berømtheder for at skabe opmærksomhed omkring deres produkter.

Skåne-möllan AB (+176,4%) (Nordnet) er en mel- og kornproducent. Den største specialisering er rettet mod TTT-produkter, hvilket omfatter varmebehandling af kornet. Kunderne består af både små og store aktører inden for fødevareindustrien, men også af private personer.

Golden Energy Offshore Services AS (+154%) (Nordnet) udfører offshore-aktiviteter inden for olie- og gasindustrien. Virksomhedens flåde består af en række forskellige fartøjer, der er tilpasset forskellige formål. De forskellige tjenester, der leveres, omfatter vedligeholdelse og undervandsarbejde, rørtransport, projektstyring og ROV-support.

Lifecare AS (+145,9%) (Nordnet) har specialiseret sig i forskning og udvikling af diabetes. Produkterne er patenterede og anvendes som glukosesensorer. Mikrosensorerne injiceres under huden på patientens håndled og fungerer yderligere som en opdatering i realtid af patientens glukoseniveau.

Hitech & Development Wireless Sweden Holding AB: (+138,5%) (Nordnet) udvikler udstyr til opkobling, positionering og overvågning. Teknologien er baseret på realtidslokaliseringssystemer (RTLS) og anvendes primært til forskelligt udstyr, værktøj, udstyr og mennesker.

Top 5 bedst performende aktier på de nordiske vækstbørser siden 01.01.2022

Pænt gode afkast fra de 5 bedst First North Danmark aktier

De danske First North aktier har klaret sig relativt godt i år. Dette skyldes formentlig, at de allerede sidste år begyndte faldet. Dertil har nogle af aktierne trukket virkeligt godt op, herunder Mdundo og Erria, hvis positive kursudvikling er basert på god udvikling i selskaberne.

Erria A/S (+78,3%) (Nordnet) tilbyder forsendelses-, logistik- og rådgivningsløsninger. Hovedarbejdsområder omfatter forsendelsesservice, teknisk forvaltning, samt reparation og overvågning. Derudover investerer virksomheden i forskellige marine aktiviteter og drift. Driften foregår på globalt plan, og ud over hoveddriften tilbyder virksomheden også services inden for bemanding.

Mdundo.com A/S (+61,7%) (Nordnet) driver en musikplatform, der indeholder en bred vifte af streamet musik fra hele verden, med en særlig niche mod afrikansk musik. Tjenesterne tilbydes via streaming og abonnement, hvor brugeren kan oprette sit eget bibliotek og forskellige musiksamlinger.

Shape Robotics (+37,1%) (Nordnet) har udviklet en modulær robotplatform, der bruges til uddannelsesmæssige formål inden for programmering og innovation. Produkterne sælges under deres eget mærke, hovedsageligt færdige, men brugeren kan også bygge deres robotter baseret på deres egne behov.

Q-Interline A/S (+32,5%) (Nordnet) udvikler tekniske, analytiske løsninger, samt måleudstyr, som anvendes indenfor proces- og produktanalyser. Deres kunder findes indenfor fødevare-, lægemidler- og landbrugsindustrien.

Odico A/S (+13,2%) (Nordnet) tilbyder specialiserede komplette løsninger inden for skæring og fræsning, som omfatter tekniske komponenter såsom stik, skiver, displayplader, 3D-løsninger og andre industrielle prototyper.

Top 5 bedst performende aktier på First North Danmark siden 01.01.2022

De 5 bedst performende healthcare-aktier i Norden år til dato

Selv i tider med lav appetit på risiko er der gode cases at finde inden for biotek, og halvåret har ikke været nogen undtagelse med afkast på op 176%. Blandt de 5 bedst performende healthcare-aktier i Norden er Agilit Holding AB. Selskabet blev børsnoteret i 2022, og har været et af de få selskaber, som har trodset et ellers presset marked for børsnoteringer.

Oncopeptides AB (+175,8%) (Nordnet) udvikler lægemidler til behandling af vanskelige hæmatologiske sygdomme. Virksomheden bruger sin PDC-platform til at udvikle peptidrelaterede lægemidler, der selektivt leverer cytotoksiske lægemidler til kræftceller. Virksomheden har påbegyndt markedsføringen af sit første lægemiddel og har flere lægemiddelkandidater under udvikling.

Lifecare AS (+145,9%) (Nordnet) har specialiseret sig i forskning og udvikling af diabetes. Produkterne er patenterede og anvendes som glukosesensorer. Mikrosensorerne injiceres under huden på patientens håndled og fungerer yderligere som en opdatering i realtid af patientens glukoseniveau.

Vicore Pharma Holding AB (+89,7%) (Nordnet) udfører forskning og udvikling af molekyler med agnostisk virkning, i industrien kaldet Renin-Angiotensin System (RAS), som påvirker væske- og saltbalancen i kroppen. Vicore Pharma indgår normalt licensaftaler med andre farmaceutiske partnere i branchen og har forretningsaktiviteter på globalt plan.

Agilit Holding AB (+77,3%) (Nordnet) tilbyder en række digitale tjenester, primært it-løsninger inden for sundhedssektoren. Løsningerne anvendes af en række erhvervskunder inden for forskellige sektorer. Ud over hovedaktiviteten tilbydes forskellige accessoriske tjenester.

Bonesupport Holding AB (+60,5%) (Nordnet) udvikler og markedsfører injicerbare biokeramiske knoglesubstitutter, der omdannes til patientens knogle og har evnen til at frigive lægemidler. Virksomhedens knoglesubstitutter er baseret på teknologiplatformen Cerament. På nuværende tidspunkt gennemfører virksomheden igangværende kliniske undersøgelser.

Top 5 bedst performende nordiske healthcare aktier siden 01.01.2022

Fællestræk for de bedst performende selskaber

Fællestrækkene for de bedst performende selskaber er, at der har det været selskabsspecifikke nyheder, som har været årsagen bag hver enkelt stigning. Selskaberne har enten opjusteret, fået positive forskningsresultater, vundet store kontrakter eller fået høje kursmål relativt til aktiekursen. Det har været nyheder, der har øget forventningerne til selskabernes fremtidige indtjening, som har trukket selskaberne opad. Omvendt lader det ikke til, at der har været enkelte lande, sektorer, valutaudsving eller specifikke makroøkonomiske begivenheder, som har båret selskaberne frem – tværtimod har det været selskabsspecifikke nyheder, som har været årsagen bag hver enkelt stigning. Derudover er der en overvægt af selskaber, som underperformede i 2021 blandt de bedst performende selskaber, hvor halvdelen af selskaberne endda er faldt mere end 50%. De nordiske healthcare aktier steg samlet 1% i 2021, mens top-5 aktier i healthcare-sektoren faldt 43-95% i 2021 (undtagen Agilit Holding AB som først blev børsnoteret i 2022).

Her har investorerne virkeligt tabt i år – de 5 dårligst performende aktier

Blandt de bedst performende aktier i 2022 år til dato, så var et fællestræk, at mange af dem underperformede i 2021. Nogle helt op til 95%. Derfor er det måske relevant at se på, hvilke aktier der har fået kurshug år til dato for at kunne finde de næste kursraketter.

GET Group (-97,4%) (Nordnet) er en nordisk virksomhed, der tilbyder energiproduktion samt fremstilling og salg af elektroniske opladningsprodukter. Virksomheden drives via datterselskaberne Rock Energy (energiproduktion) og Lightcircle i Norge (opladningsprodukter). Rock Energy udnytter jordens indre til at levere elektricitet, opvarmning og køling af ejendomme og faciliteter.

RhoVac AB (-96,5%) (Nordnet) er en lægemiddelvirksomhed. I dag er fokus på udvikling af vacciner til behandling af metastatisk kræft. Immunoterapibehandling er en væsentlig del af forretningsaktiviteterne, hvor kroppens immunsystem bruges til at bekæmpe og fjerne kræftceller.

Desenio Group AB (-92,5%) (Nordnet) er aktiv inden for forbrugerindustrien. Virksomheden driver en digital platform for handel med vægkunst. Sortimentet er bredt og består af plakater, rammer og andet tilhørende tilbehør.

Partytajm International AB (-92,3%) (Nordnet) driver virksomhed inden for e-handel rettet mod detailsektoren. Virksomheden tilbyder sine kunder festartikler og dekorationer til forskellige højtider såsom bryllupper, fester, dåb og andre højtider.

Ainmt International AB (-91%) (Nordnet) er en norsk virksomhed med aktiviteter inden for telekommunikationsindustrien. Selskabet har i øjeblikket specialiseret sig i udvikling af trådløse telekommunikationstjenester. Produktsortimentet er bredt og omfatter primært tekniske tale- og bredbåndstjenester, dataanalyse og andre digitale produkter.

Top 5 dårligst performende aktier på de nordiske vækstbørser år til dato

Disclaimer 

Udvalgte investeringscases

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer..
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Udvalgte cases

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email