AI er det nye sort, men er det også investorguld? Vi har fundet fire nordiske AI-baserede selskaber

Efter ankomsten af ChatGPT er kunstig intelligens igen blevet talk of town og har sat gang i store investeringer i AI-baserede virksomheder. Vi har set nærmere på mulighederne for at investere i AI-baserede selskaber på de nordiske vækstbørser, og man investerer i hvert fald ikke på kurstoppen nu.

Amaras lov siger, at teknologier ofte overvurderes på kort sigt, men undervurderes på lang sigt. Det må siges at være tilfældet for kunstig intelligens, der i mange år har været en hypet teknologi uden reel impact. Teknologien udvikler sig dog med hastige skridt, og AI-vinderne kan derfor findes mange steder fra software selskaber til robotudviklere i Danmark, Sverige og Finland.

For alle de fire selskaber, vi har fundet, gælder det, at aktiekurserne p.t. er langt fra deres højeste niveau, men også at AI-delen endnu ikke i sig selv væsentligt har bidraget til omsætningen – men det er måske lige på trapperne!

Ekobot

Ekobot har udviklet en landbrugsrobot, der både fjerner ukrudt og indsamler data om afgrøderne, hvorved landmændene kan reducere deres omkostningerne med op til 20%.  Ekobots cloud-baseret softwaretjeneste (SaaS), indsamler feltdata via robotterne i realtid, som efterfølgende analyseres via kunstig intelligens. Analysen fungerer herefter som beslutningsstøtte for landmænd med hensyn til input vedrørende gødning, vanding, høst mv. Det er med til at skabe en mere effektiv landbrugsproduktion.

Selskabet har dog brugt flere år på at udviklet landbrugsrobotten, og det er først nu, at de for alvor er trådt ind i den kommercielle fase. Omsætningen lød derfor i 2022 på 0,2 MSEK og et underskud på 10,4 MSEK. Selskabet har en målsætning om salg af 25 robotenheder i 2023 og indgåelse af distributionsaftale i Danmark, der skal sætte yderligere gang i salget. Selskabet har en markedsværdi på 32 MSEK, og aktien er faldet 57% år-til-dato i forbindelse med en fortegningsemission med en stor kursrabat, der dog var succesfuld og tiltrak særligt mange danske investorer.

Læs mere: Investeringscasen i Ekobot

Kursgrafen for Ekobot vs. KPNGX det seneste år

Nexcom

For store virksomheder med op til flere hundredtusinder kunder/kundehenvendelser er det nødvendigt med automatiserede systemer til håndtering og evaluering af kundehenvendelser via f.eks. telefon eller mail. Nexcom leverer sådanne IT-systemer til virksomheder, herunder f.eks. Nuuday og Groupon. En udfordring ved telefoniske henvendelser er, at selv erfarne medarbejdere langt fra opfatter alle signaler fra kunderne. Nexcom har derfor udviklet en AI-drevet platform (RevealCX Boost), der via kunstig intelligens omdanner kundehenvendelser til insights om kundetilfredshed, produktfejl mv. væsentligt bedre end de gængse metoder.

I 2022 omsatte Nexcom for 7,9MDKK med et underskud på 21,7 MDKK. Det seneste år har Nexcom gået fra fokus på ekspansion til fokus på at blive cash flow positive. Derfor lyder forventningerne i 2023 på en omsætning på 11-15MDKK (40-90% vækst) og en EBITDA på mellem -2 til +1,5MDKK. Selskabets markedsværdi er 38 MDKK og år-til-dato er aktien steget 34%. Selskabet forventer at få tilført kapital i niveauet 7,5 MDKK i Q3 i år.

Læs mere: Investeringscasen for Nexcom

Kursgraf for Nexcom vs. KPNGX det seneste år

Aiforia Technologies

Aiforia Technologies udstyrer patologer og forskere i prækliniske og kliniske laboratorier med software til at omsætte billeder til opdagelser, beslutninger og diagnoser. Virksomheden anvender kunstig intelligens i medicinsk billedanalyse til hurtigere, billigere og med større præcision at kunne opdage sygdomme, herunder bl.a. lunge- og brystkræft. I denne uge underskrev Aiforia en samarbejdsaftale med et af verdens førende medicinalfirmaer om samarbejde af AI-assisteret billedanalyse.

Selskabet omsatte i 2022 for 1,87 MEUR med en vækst på 92% og et underskud på 10,6 MEUR. Selskabet har investeret kraftigt i produktudvikling, og den intense investeringsfase ligger nu bag dem. Selskabet har en målsætning om positivt cash flow i 2025 og en omsætning på 100 MEUR i 2030. Selskabet har en markedsværdi på 103 MEUR, og år-til-dato er aktien steget 23%.

Kursgraf for Aiforia Technologies vs. KPHC det seneste år

Hypefactors

Hypefactors tilbyder IT-løsninger inden for PR til virksomheder. Hypefactors har udviklet en teknologisk platform, der bruger kunstig intelligens til at oprette, måle, overvåge og rapportere nyheder og begivenheder i mediebranchen. Hypefactors kan monitorerer over 100 mio. mediekilder, som f.eks. internetsider og SoMe platforme, samtidigt og kan derved tracke, hvor brands/kunder nævnes og i realtid måle værdien af omtalen til gavn for eksempelvis marketingsafdelinger.

Selskabet omsatte i 2022 for 9,4 MDKK med 38% vækst og annual recurring revenue på 10,6 MDKK pr. 31. december 2022 med 37% vækst. Samtidigt havde selskabet en negativ EBITDA på 2,1 MDKK. Selskabet har en markedsværdi på 38 MDKK.

Kursgraf for Hypefactors vs. KPNGX det seneste år

AI kan være den fremadrettede kursdriver

Det seneste år har de 4 selskaber været under pres, og alle leveret et negativt afkast. Selskaberne er alle fortsat i en udviklingsfase, men alle er også i kommerciel fase med potentiale for kraftig ekspansion og positive cash flows. Hidtil har negativt cash flow formentlig været den væsentligste driver for aktiekurserne, men fremadrettet kan der være, at det er AI-delen, der driver afkastet for investorerne.

Udvikling for Ekobot, Nexcom, Aiforia Technologies og Hypefactors den seneste uge, år-til-dato samt seneste år

Disclaimer

Ønsker du at modtage et af vores nyhedsbreve? Udfyld venligst formularen nedenunder.

  • Investeringscases – Nyhedsbreve med top aktuelle investeringscases fra de nordiske vækstbørser og life science sektoren, og ugentlige markedsopdateringer.
  • Børsnoteringer – Opdateringer på nye og igangværende børsnoteringer i Skandinavien samt resultaterne af dem. (Nyhedsbrev fra Nyemission.dk)   
  • Nyheder – Nyheder fra og om Kapital Partner, herunder indsigt om kapitalmarkederne og børsnoteringer samt invitation til investormøder og- arrangementer.
  • Danish Biotech Weekly – Ugentlig opdatering med nyheder og kursudvikling for alle danske, børsnoterede selskaber uanset hvilket land eller børs de er noteret

*Hvis du ønsker information om vores kommende investeringsforening med fokus på de nordiske vækstbørser, herunder mulighed for at investere, så tilmeld dig nyhedsbrevet Nyheder.
Investornetværk:

Ønsker du at være en del af Kapital Partners investornetværk, hvor du får adgang til investeringer i selskaber og emissioner, samt indbydelse til investorrettede arrangementer
udfyld venligst formularen her.

Se Casen her

Seneste webinar med nexcom

Seneste om Nexcom

Del indlægget på sociale media eller på email. 

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email